Weer flinke toename aantal besmettingen

corona n In de week van maandag 12 tot en met zondag 18 oktober zijn 120 Leiderdorpers positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de GGD Hollands Midden. Dat is een flinke toename ten opzichte van een week eerder. Toen werden 88 mensen positief getest op het virus. En dat was al veel meer dan de 39 van de week daarvoor.

Het totaal aantal Leiderdorpers dat sinds het begin van de coronacrisis positief is getest, stond maandagmiddag op 358. In totaal zijn sinds half maart zeventien Leiderdorpers opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, waarvan vier in de afgelopen drie weken. Zeven Leiderdorpers zijn aan het virus overleden.

Niet alleen in Leiderdorp is het aantal besmettingen de afgelopen weken enorm snel opgelopen. Die trend geldt voor de hele regio Hollands Midden. Sinds vorige week woensdag wordt de situatie in de regio niet langer ‘ernstig’ genoemd, maar ‘zeer ernstig’.

Het aantal Covid-19 patiënten in de ziekenhuizen neemt nog steeds toe. Daarom heeft het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) regio West besloten om de reguliere zorg in in de veiligheidsregio’s Hollands Midden en Haaglanden nog verder af te schalen, zo meldde het LUMC maandag. Zestig procent van de planbare, reguliere zorg kan straks niet meer geleverd worden.


LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.


Heel Winkelhof is publieke binnenruimte

Open brief aan het Leiderdorpse college van B en W


Geacht college,

Ik was vandaag in Winkelhof, waarbij ik constateerde dat ongeveer de helft van bezoekers een mondkapje op had. Ik acht verstandig dat de gemeente overleg voert met Winkelhof (bijv. via Wereldhave of de ondernemersclub) om het winkelcentrum in zijn geheel, dus vanaf de eerste schuifdeuren en inclusief de gangen en pleinen, te bestempelen als 'publieke binnenruimte' .

Om dat te benadrukken dienen er bij de begindeuren en wellicht ook op een paar plaatsen binnen duidelijke borden (met logo's van de gemeente en Winkelhof erop) te komen die dit benadrukken. Dit maakt het erop wijzen door medeburgers en/of boa`s gemakkelijker.

Bovendien is het dan ook alvast duidelijk als er een mogelijke mondkapjesverplichting komt. Anders begint de discussie daarover alsnog.

        Johan Vroonhof, Leiderdorp