Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Gewoon Laila

"Daar loopt de burgemeester", zegt een vriendin tegen mij, ze stoot me aan en wijst naar de groente- en fruitafdeling in de supermarkt. Inderdaad, ze deed een bloemkooltje, een komkommer en meer in het ontsmette wagentje.

Het verbaast me dat zij zelf de boodschappen doet. Aan de andere kant: vreemd eigenlijk, dat ik daar van opkijk. Waarom zou zij niet zelf de ingrediënten voor de dagelijkse maaltijd uitzoeken? Laila zal zelf ook wel koken. Of niet? "Ik durf te wedden dat zij daarover afspraken heeft met haar man; hij kan met de potten en pannen omgaan, zeker weten. Er is geen tijd om dat elke dag zelf te doen." De burgemeester is burgemeester, de hoogste van ons dorp, die laat de inkopen door een ander doen, die een lijstje meekrijgt. Toch? Nee hoor, dat doet onze burgemeester duidelijk niet.

Ik loop op anderhalve meter achter haar aan. Mensen kijken op en om en groeten haar spontaan, soms enigszins bedremmeld: Dag, burgemeester. Een ander zegt gewoon ‘Laila’, alsof ze al jaren vriendinnen zijn, samen sporten. Ik zie haar dan verheugd kijken en teruggroeten. Gewoon Laila, tussen de mensen, haar burgers! Mooi, hoor! De cassière herkent haar, kijkt een beetje verlegen en vraagt met een lichte blos of ze de kassabon wil. "Ja, graag", antwoordt ze op haar gebruikelijke stralende wijze.

Later lees ik in de krant dat de burgemeesters de voorzitters van de sportclubs heeft uitgenodigd om te praten over de coronamaatregelen. Ook staat ze voor de klas om kinderen uit te leggen wat corona is en waarom ze niet hun opa’s en oma’s mogen zoenen en knuffelen. Tussendoor gaat ze op felicitatiebezoek bij gouden en diamanten bruidsparen of reikt namens de Koning een onderscheiding uit aan een Leiderdorper, extra feestelijk versierd door haar persoonlijke toespraakje.

Wanneer Leiderdorp straks onderdeel is geworden van Groot Leiden, met zo’n 200.000 inwoners, zullen tafereeltjes als in de supermarkt, het dorpse verleden tijd zijn. Dat is ook goed, tijden veranderen, nieuwe hoofdstukken worden geschreven.

Ik blijf denken aan Laila, die na een lange dag thuis komt, haar jas ophangt, schoenen uitschopt en makkelijke sloffen aantrekt, haar man kust en vraagt: "Ik heb trek, wat eten we vanavond, schat, een biefstukje? Heerlijk, ik zal alvast een glaasje rode wijn inschenken." Zou het zo gaan in Huize Driessen? Ik denk het wel.

Gewoon Laila.


Tamarco stopt inname spullen

Rommelmarkt n De halfjaarlijkse rommelmarkt, die de Leiderdorpse show- en marchingband Tamarco in november zou organiseren, is vanwege corona tot nader orde uitgesteld. Daarom is ook de inname van verkoopbare spullen gestopt. Zodra er een nieuwe datum voor rommelmarkt is, bericht Tamarco dat in deze krant en zijn spullen ook weer welkom.