Links beheerder Agnes Selier van De Sterrentuin, rechts Lizzy van Veen, activeringscoach bij Incluzio. | Foto: J.P. K.
Links beheerder Agnes Selier van De Sterrentuin, rechts Lizzy van Veen, activeringscoach bij Incluzio. | Foto: J.P. K. Foto: J.P.Kranenburg

Incluzio bijt spits af in De Sterrentuin

verhuizing n Beheerder Agnes Selier en Incluzio activeringscoach Lizzy van Veen zaten maandag 19 oktober voor het eerst achter de gloednieuwe ontvangstbalie in De Sterrentuin. Hier kunnen bezoekers zich voortaan melden als ze een vraag hebben of een afspraak bij een van de sociaal-maatschappelijke of culturele organisaties die een plek krijgen in het gebouw aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp.

De Sterrentuin is de afgelopen negen maanden ingrijpend verbouwd en verfraaid. Incluzio, dat tijdens de verbouwing een balie had in het Leiderdorpse gemeentehuis, is maandag als eerste terugverhuisd. De komende maanden zal het gebouw langzaam vollopen met oude en nieuwe huurders waaronder het Centrum voor Jeugd en Gezin, het Jeugd- en Gezinsteam, de Kinderkring, het Filmhuis Leiderdorp, Theater Toverlei, de Leiderdorpse Volksuniversiteit en de BplusC bibliotheek.

Aanvankelijk was het idee dat de meeste verhuizingen eind december achter de rug zouden zijn, maar dat gaat toch wat langzamer. Een precieze planning is lastig te maken, geeft beheerder Agnes Selier aan. “Ook al vanwege corona verandert de situatie van dag tot dag.” Zo ziet het er nu naar uit dat de bibliotheek pas in het eerste kwartaal van 2021 terug komt.

Wel is bekend dat volgende week, op maandag 26 oktober, het Centrum voor Jeugd en Gezin z’n ruimte in De Sterrentuin inneemt. Begin november moet het Jeugd- en Gezinsteam volgen.


Leiderdorps Museum vier weken dicht

sluiting n Het Leiderdorps Museum is met ingang van 15 oktober voor een periode van vier weken gesloten. Dat in verband met de tweede coronagolf.

Hoewel volgens de op 13 oktober afgekondigde overheidsmaatregelen het museum als publieksruimte en zogenaamde doorstroomlocatie open zou kunnen blijven, verwacht het bestuur van het Leiderdorps Museum dat de huidige coronasituatie en de huidige maatregelen zullen leiden tot een forse afname van het bezoek. Het bestuur vindt het daarom niet verantwoord en correct naar de vrijwillige gastvrouwen en -heren om gedurende de reguliere openingsuren van het museum te wachten op bezoekers die, heel begrijpelijk, niet komen.

Medio november wordt bekeken of opening op de gebruikelijke dagen - woensdagmiddag, zaterdagochtend en zondagmiddag - weer mogelijk is. Dit zal afhangen van de situatie op dat moment en de dan geldende maatregelen.

Wel blijft het mogelijk om een rondleiding voor maximaal vijf personen aan te vragen langs de beide exposities in het museum: '75-jaar bevrijding, 75-jaar vrijheid' en 'Weet waar je woont' . Uiteraard moeten bezoekers en gidsen een mondkapje dragen.

Rondleidingen kunnen worden aangevraagd bij Bob Reidsma, tel. 06 8 333 4848, of via info@leiderdorpsmuseum.nl. Deze rondleidingen zijn gratis.


Spelenderwijs leren over Egypte

Museum n De herfstvakantie staat in het Rijksmuseum van Oudheden in het teken van de nieuwe kindertentoonstelling ‘Op zoek naar Toetanchamon’ en het oude Egypte.

Nieuwsgierige speurneuzen kunnen in het Leidse museum aan de slag in de nieuwe kindertentoonstelling ‘Op zoek naar Toetanchamon’. Met spellen, filmpjes, codes en raadsels gaan ze op zoek naar Toetanchamons ondergrondse graftombe. Daarna nemen ze een kijkje in het Egyptische Dodenrijk en in een modern mummie-laboratorium. Ook toetsen ze het waarheidsgehalte van de vele verhalen die er bestaan over de beroemdste farao van Egypte. De tentoonstelling is ‘corona-proof’: met interactieve spelletjes die met voetpedalen en sensoren worden gespeeld, ruim van opzet en te reserveren in tijdsblokken. Op zoek naar Toetanchamon’ is speciaal voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Voor kleine broertjes of zusjes is er een speurkaart.

Ook in de andere Egypte-zalen van het museum valt er van alles te ontdekken over duizenden jaren oude farao's, mummies, piramides, wonderlijke goden en hiërogliefen. Bijvoorbeeld met een Dummie de Mummie-speurroute of een audiotour met Egypte-verhalen van TV presentator Klaas van Kruistum.

Wie in de vakantie de deur niet uit wil, kan op de museumwebsite terecht voor online rondleidingen, speurroutes, Egyptische knutseltips en tekenspellen: www.rmo.nl/thuis.

Knutselen in het Rijksmuseum van Oudheden. | Foto: Bibi Veth