Er vormde zich vorige week dinsdagmiddag een lange rij aan de Dennenschans, waar duurzaamheidswethouder Rik van Woudenberg (D66) GFE-bakjes uitdeelde. | Foto: J.P. Kranenburg
Er vormde zich vorige week dinsdagmiddag een lange rij aan de Dennenschans, waar duurzaamheidswethouder Rik van Woudenberg (D66) GFE-bakjes uitdeelde. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Groenafval apart kan nu ook in hoogbouw

Duurzaam n Rond de duizend Leiderdorpse flatbewoners hebben vorige week dinsdagmiddag bij de Dennenschans een bakje opgehaald waarin ze hun groente- en fruitafval en etensresten (GFE) kunnen inzamelen. Dat bakje kunnen ze vervolgens legen in een GFE-zuil bij hun appartementengebouw. Die zuilen worden vanaf deze week geplaatst, te beginnen in de wijk Schansen en Dreven, en moeten eind volgende maand bij alle hoogbouw staan.

Door: Corrie van der Laan

De gemeente Leiderdorp deelde de gratis bakjes - plus bijbehorende rollen afbreekbare zakjes - uit om het gescheiden aanbieden van GFE te stimuleren. Nu verdwijnt nog gemiddeld 36 kilo GFE per persoon per jaar in het restafval, de gemeente hoopt dat dit met 5 tot 7 kilo afneemt.

Alle gemeenten in Nederland zijn druk bezig met het verminderen van de hoeveelheid restafval die hun burgers produceren. De landelijke overheid heeft in het programma ‘Van Afval Naar Grondstoffen’ (VANG) een aantal stevige doelstellingen vastgelegd. In 2020, dit jaar dus, zou 75 procent van het huishoudelijke afval gescheiden aangeleverd moeten worden en zou jaarlijks per persoon niet meer dan 100 kilo afval in de grijze restafvalcontainer moeten belanden. Voor 2025 is het streven 90 procent afvalscheiding en niet meer dan 30 kilo restafval per persoon. Voor Leiderdorp is er nog een lange weg te gaan: volgens de laatst cijfers produceren Leiderdorpers 189 kilo restafval per inwoner per jaar en wordt 53 procent van het afval gescheiden.

Als straks bij alle hoogbouw in Leiderdorp GFE-zuilen staan, kan iedereen in de gemeente naast papier, glas en textiel ook groenafval gescheiden aanbieden. Plastic verpakkingen, blik en drinkkartonnen gaan sinds begin dit jaar weer in de grijze bak en worden bij afvalverwerker AVR achteraf uit het afval gevist.

Wel is het de bedoeling dat bewoners van laagbouw begin 2021 naast de minicontainers voor restafval en groenafval ook een papiercontainer krijgen. Op die manier hoopt het gemeentebestuur de hoeveelheid papier die nu in het restafval terecht komt, te verminderen. Nu is dat nog 23 kilo per persoon per jaar, dat zou moeten dalen naar 8 kilo.


Overigens hebben lang niet alle Leiderdorpers die daar aanspraak op kunnen maken dinsdag een GFE-bakje opgehaald. Bij een aantal kwam dat doordat de aankondingsbrief voor het uitgiftemoment te laat werd bezorgd. Volgens een woordvoerder van de gemeente kunnen zij alsnog een bakje krijgen. Daarvoor moeten ze wel even contact opnemen met de gemeente.