Lokatieleider Saskia Schouten van FloreoKids (links) en directeur Suzanne Nagelkerke van de Willem de Zwijgerschool. | Foto: PR
Lokatieleider Saskia Schouten van FloreoKids (links) en directeur Suzanne Nagelkerke van de Willem de Zwijgerschool. | Foto: PR Foto: PR

Leiderdorp: even geen geld voor leuke dingen

begroting n Leiderdorp moet de komende jaren financieel pas op de plaats maken. Het gemeentelijke huishoudboekje ziet er wat minder triest uit dan in veel andere Zuid-Hollandse gemeenten, maar de situatie is zeker niet rooskleurig, zei wethouder Daan Binnendijk (CDA/Financiën) vorige week bij de presentatie van de Programmabegroting 2021. “We hebben even geen geld voor leuke dingen.”

Door: Corrie van der Laan

Al eerder was bekend dat Leiderdorp kampt met een structureel begrotingsgat van anderhalf miljoen euro. Dat is grotendeels het gevolg van de oplopende kosten in het sociaal domein (vooral de jeugdzorg) en noodzakelijke uitgaven voor onderwijshuisvesting enerzijds en de verwachte daling van het bedrag dat de gemeente krijgt uit het gemeentefonds anderzijds. Het college stelt een lijst van 34 bezuinigingen voor om het gat te dichten. Daarmee komt Leiderdorp volgend jaar nog 224.000 euro tekort, maar drie jaren daarna schrijft de gemeente weer zwarte cijfers: voor 2022 wordt een overschot van honderdduizend euro verwacht, in 2023 houdt Leiderdorp 243 duizend euro over en in 2024 is er een plus van 280 duizend euro.

Daarbij wordt er wel vanuit gegaan dat de extra kosten voor corona-gerelateerde zaken gecompenseerd worden door het Rijk.

Kijkend naar de bezuinigingsposten valt op dat Leiderdorp vanaf 2022 al een klein half miljoen per jaar binnenhaalt door krapper te begroten op personeelskosten (339.000 euro) en door de renteverwachting optimistischer te ramen (150.000 euro). Ook wordt flink geschrapt in het geld dat naar gemeenschappelijke regelingen gaat. Dat loopt op van 88.000 euro in 2022 tot 266.000 euro in 2024.

Over twee bezuinigingsposten moet de gemeente nog in de slag met de organisaties die moeten inleveren. Het gaat dan om 75.000 euro per jaar die het college wil schrappen op de begroting van welzijnsorganisatie Incluzio en 75.000 euro per jaar die Sportfondsen minder zou krijgen. Met beide organisatie zijn meerjarige financiële afspraken gemaakt, die nu dus opengebroken moeten worden. De gesprekken daarover zijn gaande, meldde wethouder Binnendijk.

De Leiderdorpse gemeenteraad bespreekt de begroting tijdens een speciale vergadering op vrijdagmiddag 6 november.


FloreoKids en scholen PCBO slaan handen ineen

samenwerking n De basisscholen van PCBO Leiderdorp en kinderopvang FloreoKids hebben de handen ineengeslagen op het gebied van sociale veiligheid, een belangrijk aandachtsgebied voor scholen en kinderopvang.

Sociale veiligheid gaat over het creëren van een zo veilig mogelijke ontwikkel-, leer- en werkomgeving voor kinderen, professionals en ouders/verzorgers. Een leef- en leerklimaat waarin medewerkers en kinderen zich veilig voelen en zich positief verbonden voelen met de school en kinderopvang. FloreoKids en PCBO Leiderdorp trekken hier samen in op.

In drie van de vier scholen werken de scholen en FloreoKids intensief samen in een zogenaamd kindcentrum: kindcentrum De Brink, kindcentrum De Willem en kindcentrum Voorhof. Hierin zitten kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, basisschool en de buitenschoolse opvang onder één dak. Pedagogisch medewerkers en leerkrachten werken met elkaar samen om een veilig klimaat voor de kinderen te garanderen.

De afgelopen twee jaar is er, met ondersteuning vanuit de GGD Hollands Midden, aan een gezamenlijk beleid gewerkt. Daarbij zijn ook trainingen gevolgd, is kennis gedeeld en zijn er speerpunten opgesteld waarop kinderopvang en basisschool nog intensiever kunnen samenwerken. Voor ouders is er een overzichtelijke infographic gemaakt, zodat iedereen beter zijn weg kan vinden in dit uitgebreide gebied.


Beroepscode

Grote trots is er over de gezamenlijk opgestelde beroepscode voor de opvoedprofessionals van kinderopvang en scholen. Directeur Suzanne Nagelkerke van de Willem de Zwijgerschool: “Beroepsgroepen als advocaten en artsen kennen vele afspraken waaraan zij zich als professional dienen te houden. Een belangrijk beroep als het onze, waarin we met vele kinderen werken, had dat nog niet.” Locatiehoofd Saskia Schouten van FloreoKids: “Professionals van kinderopvang en basisscholen hebben een zelfde verantwoordelijkheid voor het welzijn van de kinderen. Een gezamenlijke beroepscode voelde daarom eigenlijk heel logisch.”