Met de tanden stevig in de onderlip draait Sabine Hoogland slim om Wenke Stedehouder van Berkum heen en gaat de 2-1 voor de Leiderdorpse Racing scoren. Op de achtergrond links kijkt Manon Heiliegers toe. Foto: Gert Jan van Heyningen

Dik verdiende winst voor veerkrachtig RCL

VOETBAL n De RCL vrouwen versloegen zaterdag eensgezind de vrouwen van promovendus Berkum uit Zwolle. Het werd 3-2 na een 1-1 stand bij rust.

Tekst en beeld: Gert Jan van Heyningen

Op basis van inzet en veerkracht was het een dik verdiende overwinning. In de stromende regen lieten de Leiderdorpsen bij vlagen voetbal op hoog niveau zien, afgewisseld met af en toe onnodige ongerustheid en angst. Het vertrouwen in eigen kunnen moet nog groeien maar deze winst werd dankbaar gekoesterd.

Voorsprong

RCL vertoonde aantrekkelijk aanvallend spel van RCL met kansen voor Eline Blaauw, Manon Heiliegers en Yara Haasnoot. De Racing nam het initiatief en liet 25 minuten prima voetbal zien. Helaas werd het doel niet gevonden maar in de 33e minuut kwam RCL wel op voorsprong. Een vrije trap van ruim 30 meter werd door aanvoerster Lesley Landweer hoog in de touwen geschoten. RCL kon de voorsprong niet lang vasthouden want drie minuten later was het Anouk van Vilsteren die voor Berkum de gelijkmaker scoorde.

Eensgezind

RCL opende sterk in de tweede helft en toonde lef en karakter. De ploeg wilde collectief duidelijk meer afstand nemen en creëerde een aantal prima mogelijkheden. In de 51e minuut kwam de beloning. Goed doorgaan van Eline Blaauw, Yara Haasnoot en Manon Heiliegers resulteerde in een pass op Sabine Hoogland die zich met een aantal fraaie bewegingen vrij speelde en met een droge knal de 2-1 scoorde.

Na dit doelpunt kroop onnodig de onzekerheid in het team. In de 83e minuut maakte Anouk van Vilsteren daar dankbaar gebruik van en bracht de stand weer in balans. De Racing werd wakker geschud en nam geen genoegen met de puntendeling. Met volle overtuiging werd de jacht op het Berkum doel hervat wat de nodige kansen opleverde. Vijf minuten voor tijd scoorde Lesley Landweer op aangeven van Sabine Hoogland de bevrijdende derde treffer voor RCL.

Zelfbewustzijn

John van der Meer glunderde na afloop en complimenteerde zijn meiden voor de eensgezinde enthousiasme die de groep liet zien. "Op basis van inzet en karakter een verdiende overwinning maar nog steeds sluipt zo af en toe de angst erin. Het zelfvertrouwen of eigenlijk de zelfbewustheid heeft nog wat aandacht nodig om het maximale eruit te halen. Dat moeten we echt onder controle krijgen waardoor het vertrouwen in eigen kunnen maatgevend gaat worden", aldus Van der Meer.

Komende week speelt RCL voor de KNVB beker in Zwolle tegen Topklasser Be Quick ’28.

Eenvoudige klus voor RCL mannen

voetbal n Nadat RCL bij Soccer Boys al na een kwartier spelen een 0-2 voorsprong had genomen, was het duidelijk dat het in Bleiswijk ‘a walk in the park’ voor de mannen van Hein van Heek zou gaan worden. De dit seizoen danig verzwakte opponent, de oranjehemden namen afscheid van liefst zeven basisspelers, was zaterdag duidelijk niet bij machte om RCL weerstand te bieden en kwam er met een 0-5 nederlaag nog genadig van af.

Na de slechte doordeweekse inhaalwedstrijd bij Van Nispen (2-1 verlies), was RCL gebrand op revanche en de Leiderdorpse dadendrang werd al snel in klinkende munt omgezet. Al na vijf minuten spelen zette Tommy Sinteur met een mooi steekpassje Ali Barokzay vrij voor het Bleiswijkse doel, waarna de spits koelbloedig binnenschoot (0-1).

Tien minuten later stond de 0-2 al op het scorebord. Abel Bormans, terug in de basis na een blessure, mikte vanaf de rand zestien en zag zijn ogenschijnlijk houdbare schuiver in het Bleiswijkse net belanden (0-2). Toen na ruim een half uur spelen ook Jesper van Overloop, na een goede vrije trap van Sinteur, de 0-3 binnen knikte was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Soccer Boys maakte een zeer povere indruk en moest de onbehouwen tegenstand al voor rust met drie gele kaarten bekopen.

hopeloze zaak

Na rust moest de thuisploeg al snel verder met tien man (directe rode kaart voor Wim Sangers) en toen niet veel later ook Soccer Boys-speler Kerim Kocak, na twee keer geel, ook gedwongen werd om voortijdig de douche op te zoeken, werd het helemaal een hopeloze zaak voor de gastheren.

Het duurde echter even voordat RCL het ruime numerieke overwicht in doelpunten kon omzetten. Roy Weenink zorgde na enkele gemiste kansen voor de 0-4, waarna Nick van Bemmel, na een fraaie pass van Kai Vijlbrief, voor de 0-5 eindstand tekende.

Rooskleurig

Waar de gastheren zich mogen opmaken voor een zwaar seizoen, daar ziet de toekomst voor de rood-witten er een stuk rooskleuriger uit. Met Abel Bormans, Ali Barokzay en Tommy Sinteur beschikt trainer Hein van Heek over een prima aanval. De van DoCoS teruggekeerde Robin Brasker brengt rust achterin en zorgt met zijn diepe passes ook voor aanvallende impulsen. Tel daarbij op dat jonge verdedigers als Jesper van Overloop en Michiel de la Mar zich veelbelovend ontwikkelen en het moge duidelijk zijn dat deze voetbaljaargang de Leiderdorpse lat hoger mag worden gelegd dan, zoals de laatste jaren in De Bloemerd steeds het geval was, tevreden zijn met het bereiken van directe handhaving.

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl, Sem Nazloomian