Afbeelding
Foto: Archieffoto Leiderdorps Weekblad

In memoriam: Gert Hogervorst

Leiderdorper Gert Hogervorst (1934) is in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 oktober overleden. Hij was in Leiderdorp onder meer bekend als oud-raadslid voor het CDA, erevoorzitter van de Vereniging IJssport Leiderdorp en oud-voorzitter van het College van Kerkrentmeesters van de Dorpskerk en Scheppingskerk. Gert Hogervorst was al langere tijd ziek.

Gert Hogervorst werd in 1934 geboren in de Haagse Archipelbuurt als zoon van een kolenhandelaar. Al jong werkte hij mee in de zaak maar hij haalde in de avonduren zijn HBS-diploma waarna hij uit het familiebedrijf stapte. Hij werd in 1978 directeur van de Nederlandse vestiging van een Duits keukenbedrijf, waar hij werkte tot 1989.

In 1958 trouwde Gert Hogervorst met Ariaantje van 't Riet. Het echtpaar ging wonen in Rijswijk en kreeg twee dochters en een zoon. In 1974 verhuisde het gezin naar de toenmalige nieuwbouwwijk Binnenhof in Leiderdorp.

In Leiderdorp werd Gert actief voor het CDA in de lokale politiek. Tussen 1982 en 2002 was hij acht jaar commissielid en twaalf jaar raadslid. Bij zijn afscheid, na de verkiezingen van maart 2002, kreeg hij een Koninklijke onderscheiding.

Ook daarna bleef hij een betrokken CDA lid, vertelt de huidige fractievoorzitter Mirjam van der Stelt. “Hij sprak me regelmatig aan of hij belde me, hij gaf ongezouten zijn mening en hield me scherp. Hij kon smakelijk vertellen over hoe het er vroeger aan toe ging in het oude gemeentehuis en in de politieke arena toen. Ik ga hem ontzettend missen.”

Gert Hogervorst was ook actief bij de Protestantse Gemeente Leiderdorp en was van 2002 tot 2008 voorzitter van het College van Kerkrentmeesters van de Dorpskerk en Scheppingskerk.

In 2002 werd hij bovendien voorzitter van de Vereniging IJssport Leiderdorp. Daar was hij de drijvende kracht achter de bouw van de ijs- en skeelerbaan in het Weteringpark, die in 2008 werd gerealiseerd. Voor zijn inzet voor de sport werd hij 2011 onderscheiden met de Zilveren Promo.

Verder was Gert Hogervorst onder meer penningmeester van de Stichting Hart voor Leiderdorp, vrijwilliger bij de Schooltuinen en vrijwilliger bij de organisatie van de halfjaarlijkse boekenmarkten in de Scheppingskerk. Ook was hij enthousiast supporter van voetbalclub RCL.

Gert Hogervorst was een zeer sociaal en aimabel man die door velen gemist zal worden.


                C. v.d. Laan


Razendsnelle groei coronabesmettingen in Leiderdorp

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Twee weken geleden waren er 39 nieuwe besmettingen en afgelopen week, van maandag 5 tot en met zondag 11 oktober, waren het er dus 88.

Maandagmiddag 12 oktober meldde de GGD Hollands Midden 28 positief geteste Leiderdorpers, meer dan ooit tevoren op één dag.

Het totaal aantal Leiderdorpers dat sinds het begin van de coronacrisis positief is getest, stond maandagmiddag op 251. Ruim 60 procent (155) van die besmettingen is in de afgelopen vijftien dagen geregistreerd. In totaal zijn sinds half maart zeventien Leiderdorpers opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, waarvan drie in de afgelopen twee weken. Zeven Leiderdorpers zijn aan het virus overleden, waarvan één in de afgelopen twee weken.


Van zorgelijk naar ernstig

Niet alleen Leiderdorp kampt met sterke stijging van het aantal besmettingen. De situatie in de regio Hollands Midden is opgeschaald van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’. In de hele regio werden vorige week 2058 inwoners positief getest op corona, ruim zevenhonderd meer dan een week eerder. Het aantal ziekenhuisopnames verdrievoudigde naar 28 en vijf regiobewoners overleden aan Covid-19.

In de regio is de stijging van het aantal besmettingen procentueel gezien alleen in Katwijk hoger dan in Leiderdorp. Daar waren vorige week 216 nieuwe gevallen, 80 procent meer dan een week eerder.

In Leiden werden 321 nieuwe besmettingen geteld in week 41, 82 meer dan de week ervoor. Oegstgeest kwam uit op 53 besmettingen in een week (+19) en Voorschoten op 52 (+20). Alleen in Zoeterwoude daalde het aantal besmettingen, van 18 naar 13.


In vier talen

Burgemeester Laila Driessen benadrukte maandagavond in de raad de ernst van de situatie. "De stijging van het aantal opnames in het ziekenhuis en op de intensive care liegt er niet om." Om het tij te keren, is meer bewustwording onder de bevolking nodig, stelde zij. Ze vroeg de raadleden nogmaals om daarbij te helpen door op te treden als ambassadeurs van het gemeentebestuur. Driessen heeft zelf maandag gesproken met de directeuren van de Leiderdorpse basisscholen, zo meldde ze. Daar heeft ze afgesproken dat alle informatie omtrent het coronavirus en de maatregelen om het virus te bestrijden, ook rechtstreeks naar de scholen gaat zodat die het kunnen verspreiden onder leerlingen en hun ouders. Op verzoek van de schooldirecteuren zullen de teksten daarbij ook worden vertaald in het Engels, Arabisch en Marokkaans.