Schrijfster Martine Letterie (achteraan) met groep 6a en 6b van Daltonschool De Leeuwerik. | Foto: J.P. Kranenburg
Schrijfster Martine Letterie (achteraan) met groep 6a en 6b van Daltonschool De Leeuwerik. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Een echte schrijfster in de klas

Kinderboekenweek n Op de eerste dag van de Kinderboekenweek, woensdag 30 september, kregen groep 6a en 6b van de Leiderdorpse Daltonschool De Leeuwerik bijzonder bezoek. Schrijfster Marine Letterie kwam een uurtje in beide klassen vertellen over haar boeken.

Martine Letterie (61) heeft 120 boeken op haar naam staan. Ze schrijft voornamelijk historische kinderboeken, wat perfect past in het thema ‘En Toen?’ van de Kinderboekenweek 2020. Aan de hand van dat thema wordt speciaal aandacht gevraagd voor kinderboeken die de lezers mee terug nemen in de tijd.

Letterie had natuurlijk haar nieuwste boek ‘Verboden te vliegen’ meegenomen, dat gaat over een meisje dat opgroeit in de Tweede Wereldoorlog. Met dit boek won ze vorige maand de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek.

De kinderen van groep 6 luisterden ademloos naar Letterie en hadden daarna 1001 vragen. Waaronder natuurlijk de vraag hoe zij erbij gekomen was om schrijfster te worden. Als antwoord daarop liet Letterie een boekje zien dat ze geschreven heeft toen ze zelf in groep 6 zat. Oftewel: het zat er altijd al in.

De Kinderboekenweek 2020 duurt nog tot 11 oktober.


Bijzondere projecten na schooltijd

verwonderen n Tegelijk met de start van het nieuwe schooljaar is in vier wijken in de regio Holland Rijnland het nieuwe cultuureducatieproject ‘Verwonder om de Hoek’ gestart. 'Verwonder om de Hoek' geeft opdracht aan lokale aanbieders om verschillende activiteiten te organiseren voor basisschoolkinderen tijdens en ná schooltijd. Hillegom, Leiden Zuidwest, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn zijn als eerste gestart. Daar ontdekken kinderen hun passies binnen de thema’s cultuur, natuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid.

Op 6 oktober is dit project ook na schooltijd van start gegaan. Marieke van Leeuwen sprak met Marjo Buijs, coördinator van het project in Leiderdorp.

Marjo vertelt met enthousiasme dat zij vroeger altijd de mogelijkheden had om veel buiten te ontdekken en zich te verwonderen. Zij wenst dit alle kinderen toe en daarom zet zij zich in om in Leiderdorp zoveel mogelijk kinderen te betrekken bij buitenschoolse activiteiten. Er is veel aanbod op het gebied van sport maar duidelijk minder op het gebied van kunst, cultuur, duurzaamheid en techniek. Daardoor is er niet voor iedereen een passende activiteit buiten school te vinden. Door kinderen de mogelijkheid te geven te ontdekken wat zij leuk vinden, hoopt Marjo met dit project meer kinderen te enthousiasmeren voor buitenschoolse activiteiten rondom de genoemde onderwerpen.


Website

Het doel van het project is groter dan alleen de Leiderdorpse regio, het is de bedoeling dat de website verwonderomdehoek.nl zal fungeren als een soort marktplaats voor aanbieders van activiteiten. De website wordt een centraal punt waar ouders en bso’s kinderen in kunnen schrijven voor een educatief aanbod buiten schooltijd. Daarnaast is er de 'expeditie verwondering'-app waarmee kinderen en hun ouders zelf op pad kunnen gaan om buiten opdrachten uit te voeren.


Lokale aanbieders

In Leiderdorp doen, naast een aantal grote aanbieders uit Leiden, de lokale aanbieders Fields of Wonder, het Milieu Educatief Centrum (MEC) en Fairhups mee. Fields of Wonder organiseert een theater activiteit waarin kinderen leren hoe zij met hun lichaamshouding en bewegingen een verhaal kunnen vertellen. Bij het MEC ontdek je van alles in de natuur en met Fairhups duik je in de magische wereld van afval en maak je de mooiste kunstwerken.

Basisscholen de Koningin Julianaschool en de Prins Willem Alexander mochten al even ‘proeven’ van het aanbod en kregen twee weken geleden workshops in de school aangeboden. Daar reageerden de kinderen volgens Marjo erg enthousiast. Ze ziet kinderen uit hun schulp kruipen. Een kind dat erg verlegen was deed tijdens het theater vrolijk en enthousiast mee en een jongen die veel over klimaatveranderingen wist vroeg zijn meester of ze daar misschien ook vaker les over mochten krijgen.

Kinderen krijgen op deze manier meer waardering voor hun eigen passies en dat dat geeft hen het gevoel dat ze er mogen zijn, geeft Marjo aan. Zij merkt in Leiderdorp dat de gemeente, aanbieders, scholen en Incluzio erg enthousiast zijn. Ze zien veel mogelijkheden en denken goed mee. Daardoor is er een mooi programma samengesteld voor de kinderen waar zij tussen 6 oktober en 10 november aan deel kunnen nemen.


Hoewel de eerste workshop al is geweest, is er nog de mogelijkheid om in te schrijven. Dus woon je in Leiderdorp en zit je in groep 5 t/m 8 ga dan snel naar https://verwonderomdehoek.nl/activiteiten.

Eén van de workshops op de Prins Willem-Alexander school. | Foto: PR