9.500 Leiderdorpers krijgen brief over Donorregister in de bus

keuze n Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Leiderdorp die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 7 oktober een brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de vraag dat alsnog te doen. Dat geldt voor ongeveer 9.500 Leiderdorpers.

Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar die in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, komt in het Donorregister. Vanwege het coronavirus krijgen zij extra tijd om hun keuze in te vullen.

Inwoners van gemeente Leiderdorp die nog geen keuze hebben ingevuld op donorregister.nl, ontvangen de eerste brief rond 7 oktober. Bij de brieven zit het formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief.

Onderneem je daarna ook geen actie? Dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Hier ontvang je een bevestigingsbrief van. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie.

Wie zijn keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig.


Voorlichting en invulhulp

In tal van bibliotheken wordt voorlichting gegeven over het nieuwe Donorregister. Ook kan iedereen die hulp nodig heeft bij het invullen van zijn keuze in het Donorregister, binnenlopen bij de bibliotheek. Bijvoorbeeld ouderen, minder digitaal vaardigen en mensen die geen of beperkt Nederlands spreken. Naast de Nederlandse folder van het Donorregister, hebben veel bibliotheken ook folders in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch.


Ingevulde keuzes

Tot 28 juni 2020 vulde 56,5 procent van de Leiderdorpers vanaf 18 jaar hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes van Leiderdorpers gaat het bij 54,4 procent om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 34,4 procent wil geen orgaandonor worden en 11,2 procent laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.


Meer weten? Ga dan naar de website donorregister.nl. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt.


Weer sterke stijging aantal coronabesmettingen in Leiderdorp

cijfers n Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Leiderdorp is in de week van 28 september tot en met 4 oktober opnieuw sterk toegenomen. De GGD Hollands Midden registreerde 39 positieve testen, 14 meer dan de 25 van een week eerder. Maandag 5 oktober kwamen daar nog eens 8 positief geteste Leiderdorpers bij. Eén Leiderdorper werd de afgelopen week met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen en één dorpsgenoot overleed aan het virus. De teller van het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Leiderdorp sinds het begin van de coronacrisis staat nu op 143, waarvan de helft er in de periode van 21 september tot en met 5 oktober bijgekomen is. In totaal zijn vijftien Leiderdorpers met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen (geweest), voor zover bekend zijn zeven Leiderdorpers aan het virus overleden.


Nieuws van de LVU

Educatie n Hieronder een greep uit het aanbod van cursussen en lezingen van de Volksuniversiteit Leiderdorp.

Typecursus voor volwassenen - Kost het typen van een email of tekst je teveel tijd? Zoek je je suf naar de juiste lettertoets op je toetsenbord? Leer bij de LVU snel, blind en met 10 vingers te typen. Tijdens de lessen word je persoonlijk begeleid door de docent, en thuis oefen je online met Typetrainer. In de 13e les doe je examen. Het doel is minimaal 100 aanslagen per minuut, blind en met 10 vingers, te kunnen typen. De eerste les is op maandag 26 oktober, 20.00 – 20.45 uur.

Arduino, het elektronische ‘lego’- Arduino is een microcomputerplatform, dat u eenvoudig kunt programmeren om uiteenlopende zaken aan te sturen, zoals plantenbewatering, een klok, een thermometer, een elektronische nieuwsbrief, enz. De Arduino vertaalt signalen van schakelaars, licht- of temperatuursensoren, bewegings- of afstandsmeters e.d. in actie van motoren, lampjes, pompjes en wat al niet. In de Arduino-basiscursus leert u hiermee werken. De cursus (5 lessen) begint op maandag 12 oktober, 19.30 – 21.30 uur.

Lezing over Christo - De Bulgaarse kunstenaar Christo, die op 31 mei van dit jaar overleed, is vooral bekend geworden vanwege de ‘inpakkunst’ van bv. de Pont Neuf in Parijs, de Rijksdag in Berlijn en het Central Park in New York. Voor Christo en zijn vrouw moest kunst toegankelijk zijn voor een breed publiek. Zij bekostigden hun projecten uit de verkoop van hun werk. Christo zou dit jaar de Arc de Triomphe inpakken. Dat gaat alsnog gebeuren in 2021. Lezing, vrijdag 16 oktober, 14.30 – 16.30 uur.

Oude inheemse West-Afrikaanse schriften - De 5 schriften uit de Mende Syllabaries (West-Afrika) geven lettergrepen weer en zijn zeer geschikt om een mooi werkstuk te maken en er uw creativiteit in uit te leven. Ook kunt u uit een gum een stempel met Afrikaanse patronen maken. De docente stelt een uitgebreid cursusboek beschikbaar met alfabetten, informatie over de cultuur, uitleg en leuke opdrachten. Workshop, zaterdag 17 oktober, 9.30 – 13.30 uur.

Informatie en aanmelding: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732.