De afvalwaterzuivering in Leiden Noord. | Foto: Marja Spiering
De afvalwaterzuivering in Leiden Noord. | Foto: Marja Spiering Foto: Marja Spiering

Rijnland gaat medicijnresten verwijderen uit afvalwater

innovatie n Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat investeren in een installatie om het verwijderen van medicijnresten uit afvalwater mogelijk te maken.

De installatie komt te staan bij de afvalwaterzuivering in Leiden Noord en kan worden aangeschaft mede dankzij een bijdrage van met ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De zogeheten PACAS installatie wordt gebouwd door aannemer ADS Groep met begeleiding van ingenieursbureau Witteveen+Bos. Met de PACAS is Rijnland straks het eerste waterschap in Nederland dat een dergelijke installatie in huis heeft. Het waterschap en de uitvoerende partners zullen de komende jaren kennis en ervaring opdoen met deze innovatieve techniek zodat deze uitgerold kan worden naar andere waterzuiveringsinstallaties in het land.


Extra stap

Steeds meer wordt erkend dat medicijnresten in oppervlaktewater een groeiend probleem is. Over heel Nederland gerekend komt er jaarlijks tenminste 140.000 kilo medicijnresten in het oppervlaktewater terecht. 95 procent daarvan heeft eerst een weg afgelegd door de mens, de rest wordt als afval door de gootsteen gespoeld. Nu zijn afvalwaterzuiveringsinstallaties nog niet in staat die medicijnresten te verwijderen, maar dankzij de PACAS kan Rijnland die extra stap straks wèl zetten.

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat medicijnresten in het afvalwater terecht komen. Daarvoor moet het probleem bij de bron worden aangepakt. Rijnland helpt daar bij mee door actief in gesprek te gaan met ziekenhuizen, zorginstellingen en met apothekers en huisartsen.


Wat is PACAS

PACAS staat voor Powdered Activated Carbon in Activated Sludge. Dat betekent dat actief kool wordt toegevoegd aan de beluchtingstank. Het poederkool bestaat uit een zeer poreus materiaal waar allerlei chemische stoffen zich aan binden. Het poederkool vermengt zich met het zuiveringsslib en wordt zo samen met het slib afgevoerd om te worden verbrand bij HVC in Dordrecht.