Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

3 oktober

"Dit is wel een vreemd jaar", zei de man die op anderhalve meter van mij bij de visboer stond te wachten. Hij kwam ook paling halen. "Die koop ik altijd op 3 oktober, dat is traditie. Vroeger bij een Volendammer die op de Steenstraat in Leiden zijn polsdikke paling op vetvrij papier legde en aanprees met kreten als 'en hier een smakelijke Brigitte Bardot, een volslanke Sophia Loren, een goed in het vlees zittende Gina Lollobrigida en een heerlijke Marilyn Monroe. Is dat genoeg voor 5 gulden? Niet genoeg, dan doe ik er nog twee dikke dames bij'. Hij rolde het papier op, deed er nog een krant omheen en gaf het aan een van de omstanders die al met een briefje van vijf stond te zwaaien."

Hij voelde zich op deze 3 oktober als een kat in een vreemd pakhuis. De hartslag was uit de stad verdwenen, vond hij, corona had alles verpest dit jaar. En de regen deed er nog een schepje bovenop. "Als er reuring is, kan regen mij niks schelen."

De Leiderdorpse Leidenaar had elk jaar het ontzet van vroeg tot laat gevierd. De andere dag meestal brak van de banaan met slagroom, de oliebollen en broodjes warm vlees en de suikerspin en zuurstokken, weggespoeld met bier. "De Kermis vond ik heerlijk. De vrouw met de drie borsten, de bokstent. Kon je boksen tegen ene Johnson, een kampioen uit Amerika. Ja, dag. Dan vertelde zo’n uitdager uit het publiek dreigend dat hij de bruine judoband had, en reageerde Johnson met: 'Straks heb je een bruine band in je broek'." Hij kwam los: "Weleens van de petomaan gehoord? Ook een kermisattractie, ooit in België gezien. Een petomaan is iemand die niet alleen scheten op commando laat, maar ook liedjes kan knetteren. Het volkslied of iets uit een operette. ’t Zegt je niks, een petomaan?" Nee, moest ik eerlijk bekennen, ook de boeienkoning en de degenslikker niet.

Hij bleek dan ook ouder dan ik. Van 1941. Toen kon ik mij voorstellen dat dit een vreemd jaar voor hem was. Vanwege de corona en het niet doorgaan van 3 oktober. In de oorlog werd Leidens Ontzet ook niet gevierd, zei ik hem. "Klopt, maar toen stond ik in de box. Wist ik veel?"


Paard in de sloot

REDDING • De brandweer is maandagmiddag 5 oktober een uur lang bezig geweest om een paard te redden uit een sloot aan de Zijldijk in Leiderdorp. Het paard was te water geraakt en zat vast in de modder. Met man en macht moest worden getrokken om het dier weer op de kant te krijgen. Weer in de weide bleek het paard moe maar ongedeerd. | Foto: AS Media

LEIDERDORP - Maandagmiddag 5 oktober rond 15.40 uur werd de hulp van de brandweer ingeroepen voor een paard in de sloot aan de Zijldijk in Leiderdorp. Uiteindelijk na een uur bezig te zijn geweest was het paard uit de sloot gehaald. Het paard zat vast in de modder en dit was voor het paard een zware belasting. Na zijn wateravontuur liep het paard weer bij te komen in de wei.