Koning Willem-Alexander laat zich informeren over project Tijd voor Krijt

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Tijdens deze week, van 1 tot en met 8 oktober, wordt met allerlei activiteiten in heel Nederland eenzaamheid onder ouderen onder de aandacht gebracht.

Gewoonlijk vindt Clubhuis De Derde Helft in Leiderdorp elke woensdagochtend plaats bij voetbalclub RCL en elke donderdagochtend bij hockeyclub Alecto. De speciale bijeenkomst van maandag zou eigenlijk in de kantine van RCL zijn maar aangezien alle sportkantines nu vanwege de aangescherpte coronaregels gesloten zijn, werd uitgeweken naar Dwars.

Deze middag stond bij De Derde Helft het nieuwe project Tijd voor Krijt van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) centraal. Hierbij wordt biljarten ingezet om mensen vanaf 55 jaar op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te brengen. “De biljartbond is vanaf het begin betrokken geweest bij De Derde Helft”, vertelt Koster. “In de kantine van RCL staat ook een biljarttafel die door de KNBB ter beschikking is gesteld.”

Een handvol Leiderdorpers die regelmatig een biljartje leggen bij De Derde Helft behoorde tot het selecte gezelschap dat maandag was uitgenodigd. De koning ging in gesprek met hen over hun deelname aan Tijd voor Krijt, het taboe op eenzaamheid en hun omgang met en tegengaan van sociaal isolement. Ook sprak hij met vertegenwoordigers van de KNBB, VWS, het Nationaal Ouderenfonds en De Derde Helft over verschillende initiatieven en samenwerkingsverbanden die op touw zijn gezet om eenzaamheid onder ouderen op te sporen en tegen te gaan.

Koster was blij met de belangstelling van de koning. "Hij stelt de goede vragen, is echt goed voorbereid. Ik heb hem kunnen uitleggen wat we hier doen met Clubhuis De Derde Helft."


‘Mijn vader was priester’

Lezing n Op uitnodiging van ouderenbond KBO-PCOB geeft Katja Kreukels donderdagmiddag 8 oktober in de Leiderdorpse Scheppingskerk een lezing over het boek dat zij schreef over haar vader: ‘Mijn vader was priester’.

Katja hoorde pas op haar 18e jaar over het verleden van haar vader Jo als priester. Zij schreef een boek over de geschiedenis van haar vader die naar het kleinseminarie ging bij de paters Montfortanen in Schimmert. Het ‘Rijke Roomse Leven’ in de jaren 1960-1970 komt aan bod, de tijd van de vernieuwingen van het katholicisme wereldwijd.

In de encycliek Humanae Vitae (1968) van Paus Paulus VI draaide de paus de herbevestiging van oude denkbeelden over huwelijk en geboortebeperking de klok weer terug. Dit was een van de redenen waarom Jo Kreukels ging twijfelen aan zijn priesterschap. Hij vroeg dispensatie van het Vaticaan en kreeg toestemming van Rome om het priesterschap neer te leggen. Hij ging terug naar zijn familie in Limburg en ontmoette daar zijn toekomstige vrouw.

Voor het schrijven van het boek reisde Katja met haar vader langs allerlei plaatsen die een rol speelden in zijn leven en ze had daar veel diepe gesprekken over met haar vader. Katja heeft dit als zeer waardevol ervaren.

Katja is zelfstandig journalist, is getrouwd en heeft een dochtertje.


De bijeenkomst in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp begint om 14.30 uur, de zaal is open vanaf 14.00 uur. Voor leden is de toegang gratis, niet-leden betalen € 3, - voor de koffie/ thee. Vanzelfsprekend worden alle voorgeschreven coronaregels gevolgd. Wie bij de lezing wil zijn, moet zich opgeven bij secretaris Marianne van der Bijl van de ouderenbond via tel. (071) of e-mail dmvdbij@gmail.com.