Honden weten meestal hun weg wel te vinden, ook als ze geen wegwijzers kunnen lezen.
Honden weten meestal hun weg wel te vinden, ook als ze geen wegwijzers kunnen lezen. Foto: PR

TomTom

De afgelopen zomer zal het er allicht niet van gekomen zijn. Verre reizen in vreemde landen, dwalend en zoekend op weg naar de bestemming. En na twee, drie, hooguit vier weken terug naar huis. TomTom of ander hulpmiddel binnen bereik als kompas, en gaan!

Waaruit weer eens blijkt, hoe slim én hoe beperkt de mens is. Slim omdat hij een dergelijk hulpmiddel kan ontwikkelen. Beperkt omdat hij een dergelijk hulpmiddel nodig heeft. Want behelpen is het. Vraag er de automobilist maar naar, die in augustus op de A10 tegen een gesloten slagboom reed, omdat de navigatie aangaf: “U moet hier linksaf”.

Veel dieren hebben hun eigen TomTom, ingebouwd en wel. Duiven bijvoorbeeld staan erom bekend. En onder meer walvissen, zeeschildpadden en zelfs fruitvliegjes hebben zo’n innerlijk navigatiesysteem. En ja, honden schijnen dat eveneens te hebben.

Om erachter te komen of honden die gave hebben gebruik te maken van aardmagnetische velden, hebben onderzoekers een proef uitgevoerd. Een beetje cru van opzet, maar vooruit. Een groepje honden werd namelijk op een wildvreemde plek gedropt. Vrij in de vreemde natuur, en behangen met camera en gps-apparaat. Om na te kunnen gaan hoe zij op pad gingen en welke route zij kozen op hun zoektocht terug naar huis en baas. Bij sommige honden stond hun TomTom niet aan: zij probeerden snuffelend en ruikend de exacte route terug te vinden die hen gebracht had naar de plek waar zij waren achtergelaten. Andere honden hadden hun navigatie wel aanstaan. Zij oriënteerden zich even in de onbekende omgeving, om vervolgens een heel eigen, nieuwe route te volgen. Zij volgden niet hun neus, maar leken gebruik te maken van aardmagnetische aanwijzingen om thuis te komen. Niet de eerste suggestie dat de mens niet superieur is aan de hond, of menig ander dier.

Begrijp ons niet verkeerd: het is natuurlijk niet zo dat u uw hond in alle gevallen ergens kunt achterlaten, omdat ie toch wel thuiskomen zal. Maar mocht u zoeken naar een naam voor uw viervoeter, dan hebben we er begrip voor als gekozen wordt voor TomTom…


Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding