Onrustbarende stijging corona-besmettingen in Hollands Midden

gezondheid n Het aantal coronabesmettingen loopt snel op in de regio Hollands Midden. In de week van 14 tot 20 september zijn in de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen in totaal 639 personen uit Hollands Midden positief getest op corona. Dat is bijna een verdubbeling van de 344 besmettingen van een week eerder.

De meeste besmettingen betreft jongeren tussen 12 en 24 jaar. Binnen die groep zijn vooral veel studenten positief getest. De tweede groep waarin het percentage besmettingen het hardste stijgt, zijn mensen van 55 jaar en ouder. Een zorgelijke ontwikkeling omdat juist deze groep meer kwetsbaar is voor corona.

Met de huidige aantallen besmettingen moeten alle inwoners van Hollands Midden ervan uitgaan dat het virus in de buurt is en zich aan de coronamaatregelen houden.

Door het grote aantal nieuwe positieve besmettingen lukt het de GGD niet langer alle contacten van positief geteste personen te bellen. Daarom is de overstap gemaakt naar risicogestuurd bron- en contactonderzoek. De GGD vraagt de mensen bij wie dat dat kan, om zelf hun contacten te informeren. Om hen daarbij te helpen, ontvangen zij een informatiepakket. Door meer verantwoordelijkheid en medewerking te vragen van besmette personen, komt voor de GGD tijd en capaciteit vrij om per dag meer besmette personen te kunnen bereiken en zicht te kunnen houden op bronnen van besmetting en de risicovolle situaties.

Sinds 21 september kan zorg- en onderwijspersoneel met voorrang getest worden. Om hiervoor in aanmerking te komen moet er toestemming zijn van de werkgever. Alle zorginstellingen en scholen in Hollands Midden zijn benaderd over de nieuwe werkwijze. Op de website www.ggdhm.nl is te lezen hoe het nieuwe voorrangsbeleid werkt.