Afbeelding
Foto: Otto Grootte

Leiderdorp gaat voor meer samenwerking

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Er is ook geen andere keus, stelde GroenLinks fractievoorzitter Bob Vastenhoud: “Het ziet ernaar uit dat niemand anders het doet, dus moeten wij het doen.”

Om de samenwerking zo soepel mogelijk te intensiveren, zouden maximaal drie speerpunten gekozen moeten worden om mee te starten. Het moet dan gaan over zaken waarvan het gemeenschappelijke belang voor alle gemeenten evident is. Geert Schipaanboord (CU-SGP) had wel een paar ideeën, zoals de woningbouwopgave, het profiel van de regio naar buiten toe en de fietsbereikbaarheid. De samenwerking moet geen onderonsje van de gemeentebesturen blijven, zo staat in het D66 voorstel. Ook inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden moeten de gelegenheid krijgen om mee te denken en praten.

Het kostte overigens nog enige moeite om de hele raad achter de oproep te krijgen. De Lokale Partij Leiderdorp zette aanvankelijk de hakken in het zand. CDA raadslid Huibrecht Bos deed zijn best de fractie gerust te stellen. “Dit is geen stiekeme stap richting fusie, het is een oproep voor betere samenwerking en dat willen we allemaal”, verzekerde hij. Na een korte schorsing kon LPL-woordvoerder Erik Filemon vervolgens melden dat ook zijn fractie de D66 motie steunde.

Wethouder Rik van Woudenberg (D66) was blij met de motie en beloofde ermee aan de slag te gaan. ”Laten we de hand uitsteken naar de regio en kijken wat we voor elkaar kunnen krijgen.”


Ochtend in Leiderdorp




Otto Grootte stuurde deze fraaie foto in, genomen in de Munnikkenpolder in vroege ochtend van dinsdag 22 september.





LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer


dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.


Kruispunt Florijn-Karolusgulden-Gallaslaan nu al zorgenkind

Vanuit mijn raam heb ik goed zicht op het kruispunt van Florijn, Karolusgulden en Gallaslaan en zie ik vrijwel dagelijks gevaarlijke verkeerssituaties en veel opstoppingen. Auto’s rijden met hoge snelheid diagonaal over de kruising de Karolusgulden in.

Juist nu in Leiderdorp de discussie loopt over verkeersveiligheid vraag ik mij af wie het in zijn hoofd haalt om dit onoverzichtelijke punt en de Karolusgulden met nog meer verkeer te belasten door de bouw van een torenflat met tig woningen aan het einde van de Karolusgulden. Onder die torenflat komt namelijk een grote parkeergarage waarvan de ingang aan de Karolusgulden is gepland in plaats van aan de Engelendaal. Hierdoor gaat een grote verkeersstroom ontstaan door een straat die daarvoor niet is ingericht en ook niet de capaciteit heeft. Bovendien vestigen zich hier steeds meer jonge gezinnen met kinderen die op straat spelen. Heeft de gemeente, die kennelijk vindt dat dit best kan, hier wel eens goed naar gekeken?

Hoe het zit met de voorrangsregels op de ingang van Gallaslaan naar Karolusgulden en Florijn is zachtjes gezegd raadselachtig, en het doet er ook eigenlijk weinig toe want er is geen of nauwelijks plaats voor tegelijkertijd in- en uitrijdend verkeer, laat staan als dat van alle 4 de kanten komt. Een zeer verkeersonveilige situatie. En dan wordt er ook nog eens uitgebreid in- en uitgeparkeerd.

En het verkeer blijft niet beperkt tot de woningen en hun bezoekers, nee, er zit ook nog een groot gezondheidscentrum, een zorgclub en een apotheek aan de Florijn; en bij de Karolusgulden het Centrum Jeugd en Gezin en een tandarts. Omdat het merendeel van de bezoekers van deze instellingen uit ouderen bestaat, dan wel dat het om ouders met jonge kinderen gaat, wordt relatief veel van de auto gebruik gemaakt. En wat dacht u van de vele tientallen medewerkers van die bedrijven zelf, en de honderd ritjes van de apotheekbezorgdienst?

Alsof het nog niet genoeg is, de winkelcentrumbezoekers. Er zijn nogal wat mensen die het onprettig vinden om in een parkeergarage te staan, dan wel het gemakkelijk vinden om op straatniveau te parkeren. Die komen er ook nog bij met hun vaak vruchteloze pogingen om een parkeerplaats in de wijk te vinden. En als laatste: de markt, een sterk verkeeraantrekkende activiteit.

Het is dus een behoorlijk druk en complex kruispunt geworden, en de gedachte dat daar al dan niet gemakkelijk meer verkeer over zou kunnen, mag ik van harte verwerpen. Tot slot ook goed om nog eens de argumenten op te zoeken waarom daar niet al te lang geleden een (woon)erf van is gemaakt… niet om een paar honderd extra verkeersbewegingen te faciliteren, toch?

                J.H. Knight, Leiderdorp