Kindercursussen muziek

mol n Komende week starten nieuwe groepscursussen bij de muziekschool van Leiderdorp (MOL). Voor kinderen van 5-7 jaar is er de cursus '1,2,3.. Muziek' die bestaat uit twaalf lessen. De lessen zijn op woensdagmiddag (aanvang 13.30 uur) of vrijdagmiddag (aanvang 15.30 uur).

De cursus Muzikale Oriëntatie, die ook bestaat uit twaalf lessen, is voor kinderen van groep 4 en 5 van de basisschool die een instrument willen gaan bespelen maar nog niet precies de juiste keuze kunnen maken.

Kinderen die al een instrument bespelen (viool, cello, harp, dwars- blokfluit, piano, slagwerk klarinet, fagot of hobo) kunnen deelnemen aan een nieuwe Samenspelcursus onder leiding van een dirigent op donderdagmiddag. Op 25 september om 15.45 uur is er een gratis openbare kennismakingsrepetitie.

Meer informatie: www.muziekonderwijs-leiderdorp.nl / info@muziekonderwijs-leiderdorp.nl..


Twaalf beeldverhalen

boekje n De boomheks die op jacht gaat, het zeebeest dat liever een kano wil zijn en de jonge meerkoet die van vuurwerk geniet. Het zijn drie van de hoofdpersonen in het boekje ‘Anders kijken’ van Geralda Kadiks.

Ideeën voor de twaalf beeldverhalen in het boekje kreeg de Leiderdorpse tijdens de lockdown eerder dit jaar. Om fit te blijven en haar gedachten te verzetten ging Geralda elke dag een eind wandelen in de wijk Buitenhof en in de omgeving van de Dwarswetering. Ze fotografeerde taferelen waar ze een verhaal bij had en verwerkte foto’s en teksten in beeldverhalen.

Geralda is tekstschrijver voor ondernemers en werkt daarnaast aan een boek over autisme. De opbrengst van ‘Anders kijken’ is bestemd voor de realisatie van dit boek. De beeldverhalen zijn te koop voor € 10,- .

Ga naar www.mijnboekoverautisme.nl voor meer informatie of bestellingen of stuur een e-mail naar geralda@mijnboekoverautisme.nl.


Rijnsons live bij Unity.NU

Muziek n Feestband De Rijnsons treedt komende zondag, 27 september, op bij theehuis de Leidse Hout. Tussen 13.00 en 20.00 uur kom je alvast in de Leidens Ontzet stemming, tijdens PRE Oktober. Door de coronamaatregelen kunnen er minder mensen bij het optreden aanwezig zijn en daarom wordt het live uitgezonden bij Unity.NU, online en op TV via Ziggo kanaal 40, of KPN 1412.

Dit is de eerste uitzending die Unity.NU uitzendt, in het teken van Leidens Ontzet. Op 2 en 3 oktober zendt Unity.NU live uit via radio, tv en online. Op die dagen zijn er onder andere livestreams te zien van het minikoraal, hutspotmaaltijd, reveille en herdenkingsdienst. Via alle kanalen van Unity.NU kun je Leidens Ontzet vieren vanuit je huiskamer.

De uitzending van zondag is in samenwerking met Theehuis De Leidse Hout en Grolloo Radio. De uitzending start 13.00 uur via de website Unity.NU en live op TV.


Nieuws van de LVU

educatie n De komende weken starten verschillende cursussen bij de Volksuniversiteit Leiderdorp:

Cambridge First Certificate - Het Cambridge First Certificate is een internationaal hooggewaardeerd diploma op B2-niveau dat u verkrijgt na succes op het officiële examen, dat door de British Council wordt georganiseerd. U kunt zich hierop bij de LVU voorbereiden in een cursus van 30 lessen. Daar moet serieus worden aangepakt, met 6 uur huiswerk in de week. De eerste les donderdag 24 september, 19.15 - 21.15 uur. De inschrijving is nog open.

Fotobewerking met GIMP - In deze korte cursus van drie lessen leert u kleuren aanpassen, foto’s lichter en donkerder maken, retoucheren en werken met lagen en masken. U werkt met het gratis open source programma GIMP. U krijgt gratis ‘The Ultimate GIMP 2.0 Guide’. U kunt werken op uw eigen laptop, maar als dat lastig is, zorgt de docent voor een laptop en u zelf voor een usb-stick. Eerst les woensdag 30 september, 19.30 – 21.30 uur.

Schrijf je familiegeschiedenis - Tijdens het onderzoek naar je familiegeschiedenis kom je vaak leuke dingen tegen, die je met anderen zou willen delen. In deze nieuwe cursus van 5 lessen verkennen we met elkaar de mogelijkheden voor het (be)schrijven en publiceren van onze onderzoeksresultaten, o.m. door een paar schrijfoefeningen, die u ook met elkaar deelt en bespreekt. Eerste les woensdag 7 oktober, 10.00 – 12.00 uur.

Arduino, het elektronische ‘lego’ - Arduino is een computerplatform, waarmee u uiteenlopende zaken kunt aansturen, zoals plantenbewatering, een klok, een thermometer, een elektronische nieuwsbrief, enz. De Arduino vertaalt signalen van schakelaars, licht- of temperatuursensoren, bewegings- of afstandsmeters e.d. in actie van motoren, lampjes, pompjes en wat al niet. In de Arduino-basiscursus leert u hiermee werken. De cursus (5 lessen) start maandag 12 oktober, 19.30 – 21.30 uur.

Leeskringen - De LVU organiseert leeskringen die eens per maand bij elkaar komen en onder leiding van een docent(e) een boek bespreken. Natuurlijk zijn er Leeskringen Nederlandse literatuur. Deze komen bijeen op dinsdag- en woensdagavonden. Daarnaast is er een Leeskring Engelse literatuur op dinsdagavonden; de eerste bijeenkomst is op dinsdag 13 oktover, 19.00 – 21.00 uur. En de LVU organiseert een Leeskring Frans(talig)e literatuur. De eerste bijeenkomst is op donderdag 15 oktober, 10.00 – 12.00 uur. Terwijl u praat over de boeken, oefent u direct het converseren in Engels of Frans.


Informatie en aanmelding kan via W. www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, E. info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, T. (071) 5411732 of op het LVU-bureau aan de Splinterlaan 156 in Leiderdorp.