Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

De Dorpsdokter

Hij reed over het fietspad langs de Dwarswatering, onze huisarts. De dokterstas tussen de snelbinders, zonder stagiaire ditmaal. Duidelijk op weg naar een patiënt.

Hij is een rustige en rustgevende man, wie je als vanzelf in vertrouwen neemt. Heel iemand anders dan dokter Deen, de TV-huisarts van Vlieland, die meer voor nerveusmakende hectiek zorgt. Daar zitten kijkers kennelijk bij te smachten. De Leiderdorpse dokter is zo vertrouwd met zijn patiënten, dat ze hem soms de huissleutel toevertrouwen om in prangende gevallen zonder aan te bellen te kunnen binnenkomen. Een variant op het touwtje dat vroeger uit de brievenbus hing. Niet verwonderlijk dat hij een drukke praktijk heeft.

Toen hij onlangs, aan het einde van zijn ronde en voordat hij huiswaarts keerde, voor de zekerheid toch nog bij een patiënt langs ging, opende hij – om niemand te laten schrikken - zachtjes de deur en stapte naar binnen. Voordat hij naar boven ging om poolshoogte te nemen, ging hij even zitten en… viel door vermoeidheid overmand in slaap. De vrouw des huizes kwam na enige tijd de trap af, kwam niets vermoedend de kamer binnen en keek naar haar huisarts die met het hoofd op de borst in diepe rust was. Nee, ze schrok niet, zette een kopje thee en maakte hem voorzichtig wakker. Hij knapte zienderogen op van de Earl Grey, ging naar boven naar zijn patiënt, zag dat hij de volgende dagen en nachten nog zeker goed zou doorkomen en sprong op zijn fiets. Zijn dag zat erop.


Dat is heel wat anders dan wat een patiënte laatst op spreekuur overkwam. De dokter keek haar nauwelijks aan, hij tuurde voortdurend op zijn computerscherm. Daar had hij meer belangstelling voor dan voor haar persoonlijke probleem. Luisterde hij wel? Toen ze haar verhaal gedaan had, vroeg de arts, nog steeds kijkend op zijn computer: "Verder nog iets?" Gekwetst luidde haar antwoord: "Ja, dokter, een half wit en twee croissants."

Zij heeft inmiddels voor een andere huisarts gekozen.


Klaverjassen

Kaarten n Marchingband Tamarco organiseert zondag 27 september een koppelklaverjasmiddag in het clubgebouw aan de Van der Marckstraat 19b in Leiderdorp. Aanvang 14.00 uur. Inleggeld € 6.00 per koppel. Voor wie alleen is wordt een kaartmaatje gezocht.


Bakfiets botst met bestelbus

ongeval n De bestuurster van een bakfiets is dinsdag 22 september rond het middaguur gewond geraakt toen ze op de kruising van de Tollenaersingel met de Van der Valk Boumanweg in botsing kwam met een auto. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeval.