Gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks) verricht samen met bewoners Mariëlle van Gijzen en Egbert Boonstra de openingshandeling voor de  zonnestroominstallatie aan de Langendijkdreef. | Foto: J.P. Kranenburg
Gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks) verricht samen met bewoners Mariëlle van Gijzen en Egbert Boonstra de openingshandeling voor de zonnestroominstallatie aan de Langendijkdreef. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

n Landelijke primeur voor Leiderdorp

Zonnestroominstallatie voor sociale huurders

duurzaam n De eerste zonnestroominstallatie voor bewoners van sociale huurappartementen in Nederland is op 16 september geopend in Leiderdorp. Op de daken van het flatgebouw van Rijnhart Wonen aan de Langendijkdreef zijn 220 zonnepanelen gelegd die inmiddels 31 huurders in de wijk van stroom voorzien. En dat kunnen er nog veel meer worden.

Door: Corrie van der Laan

De regels rond het opwekken van zonne-energie zijn soms best ingewikkeld. Een woningbouwcorporatie mag zonnepanelen op de daken van zijn appartementengebouwen leggen, maar de stroom die zo wordt opgewekt, mag alleen gebruikt worden voor de gemeenschappelijke ruimtes. De afzonderlijke appartementen mogen alleen bediend worden als ze rechtstreeks met panelen zijn verbonden. Wat de installatie onhandig en duur maakt.


Lokale coöperatie

Via energiecoöperatie ‘Delen Duurzame Energie’ (DDE) is het wèl mogelijk groene stroom voor huurders op te wekken via panelen op een gemeenschappelijk dak. DDE richt dan een lokale coöperatie op waarvan de huurders die zonnestroom willen afnemen lid kunnen worden. In Leiderdorp is dat ‘DDE-Rijnhart Wonen’. De lokale coöperatie financiert de zonnepanelen en regelt alles. De huurders hoeven vooraf geen geld in te leggen en betalen ook nog eens minder voor hun elektriciteit. Dat is mogelijk doordat wie lokaal duurzame energie opwekt, vijftien jaar lang geen energiebelasting betaalt. Een deel van dat voordeel gaat naar een bijdrage voor de kosten van de coöperatie, maar er blijft genoeg over om de energierekening te zien dalen.

Het was een hele uitzoekerij om het sociale zonnestroomproject op de rails te krijgen, vertelden Nils Gütz van DDE en directeur-bestuurder Chrétien Mommers van Rijnhart Wonen bij de opening. “Maar uitrollen is eenvoudig. Dus mijn tip voor andere woningbouwcoöperaties die dit ook willen is: bel ons even”, aldus Mommers.

Bij het Leiderdorpse project werken DDE en Rijnhart Wonen samen met zonnepanelenspecialist Bluehome en duurzame energieleverancier Greenchoice. Leden van de DDE-Rijnhart Wonen moeten dus voor hun energie wel overstappen naar Greenchoice,

De provincie Zuid-Holland zorgde voor ondersteuning. Vandaar dat gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks), die Energie in zijn portefeuille heeft, woensdag aanwezig was. “Het is belangrijk dat iedereen kan meedoen met de energietransitie, ook mensen met een smalle beurs”, aldus de gedeputeerde. Hij mocht de officiële openingshandeling verrichten, samen met huurders en coöperatieleden Mariëlle van Gijzen en Egbert Boonstra. Van Gijzen en Boonstra wonen niet in de flat waarop de zonnepanelen liggen, maar dat hoeft ook niet, legt Günz uit. “Zolang je maar in hetzelfde of een direct aangrenzend postcodegebied woont.”


Ruimte voor uitbreiding

De zonnepanelen op de galerijflat van de Langendijkdreef leveren genoeg stroom voor 45 huishoudens. Er kunnen dus nog meer Leiderdorpse huurders van Rijnhart Wonen lid worden. En als het maximum bereik is, geen nood. Met de 220 zonnepanelen is pas de helft van het dak gevuld, dus het project kan nog uitgebreid worden.

Zonnepanelen op het dak van het flatgebouw aan de Langendijkdreef in Leiderdorp. | Foto: Buro JP