Groene golf Engelendaal geen ei van Columbus

In de rubriek Lezers Schrijven in het LW van vorige week lees ik onder het kopje Engelendaal: 'Het moet toch mogelijk zijn om hier een groene golf te creëren bij 50 km/u.'

Dit nu lijkt sprekend op het bekende 'ei van Columbus'. En ik kan u, uit eigen herinnering, verzekeren dat dit al lang geleden is uitgebroed, en het kuiken vervolgens door de Gemeente Leiderdorp heel bewust om het leven is gebracht. Aanvankelijk, dus hééél lang geleden inmiddels, hád de Engelendaal namelijk een groene golf. Maar toen bleek dat de gemeente Leiden de voordelen van deze Engelendaal-groenegolf als een bijdrage zag aan hún verkeerscirculatieplannen (of hoe zoiets heten mag), hebben de nestgenoten hier dat kuiken uit het Columbus-ei dood gepikt.

Zodra ik, als geboren Leidenaar, zonder nogmaals te verhuizen weer Leidenaar zal zijn geworden, zal die groene golf wel in ere worden hersteld.

Samengevat: Heb nog even geduld. Een groene golf op de Engelendaal blijkt geenszins een ei van Columbus te zijn; wat ons rest, is het rustig afwachten van het logische verloop van de nog komende geschiedenis.


D. Brandt, Leiderdorp



Pak gewoon de fiets

Met verbijstering volg ik af en toe het gezever over het gebrek aan doorstroming van het autoverkeer in Leiderdorp. Klagen over de doorstroming op de Engelendaal. Waar hebben we het over? Belangrijk is toch dat het verkeer op de zijstraten fatsoenlijk en veilig wordt uitgewisseld en dat mensen, ook die slecht ter been zijn, veilig kunnen oversteken? En ja, dan wacht je maar een minuut langer. Je zit er immers warmpjes bij in je luxeauto met je muziekje aan, terwijl de fietsers en voetganger soms in de stromende regen hun weg vervolgen.

Want als je een echte vent of vrouw bent pak je hier gewoon de fiets. We hebben inmiddels prachtige fietspaden. Wat maakt het in godsnaam uit of je er wat langer over doet.

Wat mij betreft mag het verschil nog groter: leg in woonwijken vooral veel steile drempels aan of knip de boel. Hoe langer je erover doet met je auto, des te sneller pak je de fiets. Niets is ergers dan tuig dat zonder respect voor buurtbewoners door de straat racet om 2 seconden eerder in Leiden te zijn. Doorgaand verkeer hoort óm Leiderdorp heen te rijden en niet er doorhéén.

Dus gewoon afsluiten die Spanjaardbrug, vd Marckstraat en andere straten, zodat bewoners, voetgangers en fietsers in de wijken eens echt kunnen genieten van de rust en stilte, zonder te hoeven ‘genieten’ van gesjeesde automobilisten die denken dat ze op een circuit rijden. Die mogen, uiteraard met een muziekje aan, in alle rust stilstaan voor de verkeerslichten op de Engelendaal.


Een Leiderdorper die hiervoor graag een politieke partij zou willen oprichten, maar binnenkort niet meer woont in Leiderdorp. (naam bekend bij de redactie)