Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Thuis in…

"Ik ben niet zo’n voorstander van die borden langs de weg met reclames voor het een en ander. En u?" vroeg de man met wie ik op groen wachtte om over te steken.

Wat bedoelde hij? Het was tamelijk vroeg, dan ben ik nog niet zo scherp. "Borden die aankondigen dat het circus komt of een boekenmarkt wordt gehouden", maakte hij duidelijk. Ik hield het eerst op “nou, nou”, liet zijn uitleg indalen en zei toen: "Er zijn mensen die het horizonvervuiling noemen, maar wanneer we met die borden attent gemaakt worden op collecties voor goede doelen, kan ik er wel mee leven." Hij liep met mij op, maakte nog een grapje dat je 'engelengeduld' nodig hebt wanneer je de Engelendaal wilt oversteken, en wees naar het prachtige groen van deze doorgaande weg en merkte op: "Dan zie je links en rechts borden met drie woorden: Thuis in Leiderdorp. Enig idee wat daarmee wordt bedoeld?" Geen idee, moest ik bekennen. "Voelt u zich thuis in Leiderdorp?" ging hij verder. Hier kon ik klip en klaar “ja” op antwoorden. Thuis in Leiderdorp is een door iemand van een politieke partij bedachte kreet, enthousiast ontvangen en omarmd, kort en krachtig, een vondst. "Zijn de andere politieke partijen dan niet thuis in Leiderdorp?" vroeg hij verder. Daar kon ik diplomatiek op antwoorden: "Dat zult u aan de andere politieke partijen moeten vragen", en vervolgde: "Thuis in Leiderdorp zegt mij niets en anderen misschien nog minder. Volgend jaar staat het vol met die borden. Verkiezingen." Hoogtijdagen voor tekstbedenkers. De man zag het al voor zich: "Meer woningen. Hogere lonen. Eén Europa. En de nodige beloftes, die in compromissen verloren gaan."

Onze wegen scheidden zich. Hij stapte bij Holle Bolle Gijs naar binnen, koffietijd, en ik ging een krantje halen. Op de drempel riep hij nog: "Wedden dat diezelfde politieke partij die nu met andere partijen 50 weeskinderen en 50 van de armzaligste mensen inruilt voor 100 andere kansarmen, en naar hier laat komen, op de plakkaten 'Thuis in Nederland' zal kalken?"

Het zou me niet verbazen. Politiek? Een weinig fris vak.


Geen Leiden Marathon 2020

Afgelast n De Leiden Marathon krijgt geen vergunning voor de 30e editie die gepland stond voor 21 en 22 november.

De Leiden Marathon was al een half jaar uitgesteld. De organisatie had aangepaste plannen ingediend voor een ‘wintereditie’ in sterk versoberde vorm en met inachtneming van de geldende richtlijnen. Maar het gemeentebestuur vindt het toch te risicovol om het sportevenement door te laten gaan. Onder meer omdat het aantal coronabesmettingen in Leiden en de Randstad weer sterk toeneemt. Het plan is nu om de lustrumeditie van de Leiden Marathon te organiseren op 8 en 9 mei 2021. In dat geval wordt ook de Marathon Vlam uit Griekenland naar Leiden gebracht, zoals eerder dit jaar de bedoeling was.