Maaike Wetting
Advocaat arbeidsrecht
Maaike Wetting Advocaat arbeidsrecht Foto: Corrie van der Laan

Loon tijdens de coronacrisis

De corona crisis heeft een grote impact op de samenleving. Een van de sectoren die dit de laatste maanden merkt, is de horeca. Veel horecazaken moesten dicht en toen ze weer open mochten, moest de 1,5 meter worden gehanteerd. Dit had bijna vanzelfsprekend een enorme invloed op de financiën van veel horecazaken. Maar ook andere ondernemingen zien hun omzet achteruitgaan. Ondertussen moeten werknemers al dan niet in quarantaine.

Het is begrijpelijk dat iedereen gespannen is en probeert zo goed en zo kwaad als het kan zijn financiële huishouding op orde te houden. Creatieve oplossingen komen hier ook geregeld bij kijken. Maar de basis is dat werkgevers en werknemers wel in overleg met elkaar blijven en beoordeeld moet worden in elke situatie bij wie het risico ligt dat er niet gewerkt kan worden.

Zo stuitte de eigenaar van een broodjeszaak op de vraag of het was toegestaan, vanwege de financiële problemen waarin hij was geraakt als gevolg van de tijdelijke sluiting van zijn onderneming, 50 procent van het salaris van de werknemer in te houden. Dit paste hij toe bij al zijn werknemers. De rechter floot hem echter terug. Er werd erkend dat de werkgever in financiële problemen zat en daardoor een zwaarwichtig belang had om van de werknemers te vragen bepaalde arbeidsvoorwaarden (tijdelijk) in te leveren. Echter, er had in dit geval geen overleg plaats gevonden noch hadden de werknemers met de salarisreductie ingestemd, zodat de werkgever alsnog het achterstallige salaris moest voldoen.

In veel gevallen komt het niet werken door de werknemer voor rekening en risico van de werkgever, wat betekent dat het loon zal moeten worden doorbetaald. Maar er is wel oog en ruimte in de wet voor uitzonderlijke omstandigheden. En voor werknemers die willens en wetens risico’s opzoeken. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer besluit, ondanks het overheidsadvies dat een land code oranje of rood heeft gegeven, naar dat land af te reizen. Als de werknemer vervolgens bij terugkomst in Nederland in quarantaine moet en niet thuis kan werken, omdat de werkzaamheden daar niet geschikt voor zijn, is de kans groot dat dit voor zijn eigen rekening zal moeten blijven. De werknemer zal dan geen aanspraak kunnen maken op betaling van loon.


Van geval tot geval zal bekeken moeten worden wie het risico draagt

Het is en blijft maatwerk en van geval tot geval zal bekeken moeten worden wie het risico draagt. Daar speelt niet alleen de wet een rol in, maar ook wat er tussen de werkgever en de werknemer is afgesproken en of er mogelijk een cao van toepassing is. Wilt u hier meer over weten, neem dan gerust contact met ons op via e-mail wetting@wettingenderoode.nl.