Overstappen naar een reguliere waterbesparende douchekop scheelt 5490 liter water per persoon per jaar. | Foto: Marieke van Leeuwen
Overstappen naar een reguliere waterbesparende douchekop scheelt 5490 liter water per persoon per jaar. | Foto: Marieke van Leeuwen Foto: Marieke van Leeuwen

Water besparen

Het is weer warm en droog geweest deze zomer met als gevolg waarschuwingen van het waterbedrijf Vitens om zo min mogelijk water te gebruiken. Het verzoek van Vitens was onder meer om geen tuinen meer te besproeien, ’s nachts de wasmachine aan te zetten en natuurlijk om zo kort mogelijk te douchen!

Één van die verzoeken is lastig voor mij, namelijk korter douchen. Al zo lang ik mij kan herinneren is douchen voor mij een manier van ontspanning. Geen mensen om me heen en even de tijd om mijn gedachten te ordenen. Het gebeurt dan ook weleens dat ik na tien minuten gewoon 'vergeten' ben om mijn haar te wassen.


Minder vaak douchen

Gelukkig heeft de afzuiger in onze badkamer een timer functie en zo voorkom ik dat ik langer douche dan tien minuten. Ja ja, ik weet het, tien minuten is veel te lang. Daarom had ik twee jaar geleden besloten om niet vaker dan om de dag te douchen. Minder vaak douchen is voor mij geen probleem. Toch ging het na de oproep van Vitens weer knagen om te kijken hoe ik douchen minder belastend kan maken. Zodoende begon mijn zoektocht naar de waterbesparende douchekop om afscheid te nemen van onze huidige douchekop die negen liter per minuut verbruikt.


5490 liter water besparen

De neveldouchekop, met een verbruik van vijf liter water per minuut, viel mij niet tegen. Deze kop verhult laag waterverbruik, door douchestralen met kracht tegen elkaar aan te laten botsen en zo een nevel te veroorzaken. Toch vond ik het comfort verschil te groot. Het duurde o.a. langer om mijn haren uit te spoelen.

Vervolgens leende ik van de buurman de 'standaard' waterbesparende douchekop, die zes liter water per minuut verbruikt. Ik merkte natuurlijk wel dat er minder water op mij viel maar ik denk dat dit een kwestie van wennen is.

Wat scheelt dat nou precies in water bij 183 douchebeurten per jaar? Ik alleen zou bij een overstap naar de reguliere waterbesparende douchekop al 5490 liter water per jaar besparen!


Tekst: Wilco van Rooijen