Uitgebloeide kaardebollen
Uitgebloeide kaardebollen Foto: Ruben de Faber

Vroege herfst door hittegolf

Eikels vallen dit jaar bijna een maand eerder naar beneden dan normaal. Dit komt door de lange hittegolf die we gehad hebben. Na die hittegolf lijkt het wel of we meteen de herfst in zijn gegaan. Armold van Vliet legde onlangs in het radioprogramma Vroege Vogels uit dat door de hoge temperatuur de vruchten extra snel rijpen.

Lopend door de Munnikenpolder zie ik dat er inmiddels niet veel meer in bloei staat. Ook hier is het hard gegaan door de warmte. De kaardebol stond voor de hittegolf nog in bloei, maar is nu helemaal uitgebloeid.


Stekels maar geen distel

De kaardebol werd vroeger ook gebruikt wel voor het ruwen van wollen lakens. De stekelige bollen werden niet gebruikt voor het kaarden - het ontwarren - van wol, zoals de naam suggereert. Daar zijn de stekels zijn niet sterk genoeg voor. De naam kaarde is afgeleid van het Latijnse carduus dat distel betekent. Hoewel de kaardebol een stekelige plant is, is het overigens geen distel. De kaardebol komt uit de kamperfoeliefamilie, distels vallen onder de composietenfamilie.

De akkerdistel, wèl een composiet en behorende tot het geslacht Vederdistel, staat nog wel in bloei.


Lastig te benoemen

Verder zie je ook nog het geel van het koolzaad of raapzaad. Het is lastig te bepalen wie van de twee het is. Koolzaad is een kruising van raapzaad en kool en in het wild vind je nogal eens een hybride.

Ook hommels zijn soms moeilijk te benoemen. Voor de hittegolf zag ik op een bloeiende kaardebol een aardhommel. Al zou het ook zomaar een veldhommel, een grote veldhommel of een wilgenhommel kunnen zijn geweest. Deze soorten zijn nauw verwant en lijken ontzettend veel op elkaar en worden daarom samengevat als 'aardhommel-groep'.


Tekst en foto: Ruben de Faber