Het team van de Vrienden van het Oude Dorp volgt geconcentreerd de vragen die binnenkomen op hun telefoons. | Foto: J.P. Kranenburg
Het team van de Vrienden van het Oude Dorp volgt geconcentreerd de vragen die binnenkomen op hun telefoons. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Geslaagde digitale versie Vriendenquizzz

pubquiz n Eind april besloten de Vrienden van het Oude Dorp met pijn in het hart om de Vriendenfeesten 2020, die gepland stonden voor het weekend van 4, 5 en 6 september, af te blazen. Corona liet zo'n evenement niet toe. Dus geen feesttent met live muziek, geen ‘Terug naar de Koets-o-theek disco, geen klootschietfestijn en geen afsluitend feestje met UnityNL on tour. Ging er dan helemaal niets door? Jawel, vrijdagavond organiseerde de Vrienden een digitale versie van de Vriendenquizz, de razend populaire pubquiz waarmee het feestweekend de afgelopen jaren steevast startte.

Negentien teams hadden zich ingeschreven. Vijf daarvan vonden



vrijdagavond 4 maart een plekje in café-restaurant De Hollandsche Tuyn, de anderen waren verspreid in Leiderdorp en Zoeterwoude-Rijndijk. Maar liefst 75 vragen kregen ze voor de kiezen, verdeeld over zeven rondes. Daarbij waren en ronde met filmfragmenten, een ronde met logo’s, diverse algemene vragenrondes en een ronde met specifiek Leiderdorpse vragen. De uiteindelijke winnaar was het team De Buurtvrouwen uit de Meidoornstraat/Berkenkade.

De deelnemers én de Vrienden van het Oude Dorp waren tevreden over dit digitale alternatief. Zo tevreden dat de organisatoren overwegen de Vriendenquizzz-on-line over enkele maanden te herhalen.



Cursussen, workshops en lezingen bij de LVU

educatie n De Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) heeft een ruime keuze aan cursussen, workshops en lezingen. Hieronder een greep uit het aanbod.

Ontspannen en bewegen

Op zaterdag 5 september zijn de cursussen ‘Ontspannen en bewegen’ van de LVU weer begonnen. Belangstellenden kunnen nog steeds aansluiten. Op drie verschillende momenten zijn er yoga-lessen: op maandagochtend (11.00 – 12.00 uur, Easy Hatha Yoga), dinsdagavond (20.00 – 21.00 uur) en woensdagochtend (11.00 – 12.00 uur). Lessen ‘Bewust bewegen’ van één uur zijn er op maandagmiddag om 12.30 en 13.45 uur. De Tai Chi-lessen vinden plaats op zaterdag van 10.45 tot 12.15 uur (gevorderden) en van 12.30 tot 13.30 uur (beginners). Deelnemers van alle leeftijden, maar in het bijzonder ouderen, zijn welkom.


Aquarelleren en meer

Ook dit jaar staat de cursus Aquarelleren onder begeleiding van Corina Zuiderduin weer op het programma. De eerste les is op maandag 14 september (9.30 – 12.00 uur). Corina Zuiderduin verzorgt dit jaar ook de cursus Tekenen en schilderen (eerste les dinsdag 15 september, 10.00 – 12.30 uur) die al jaren op het programma staat.


Arduino

Opnieuw staan een introductiebijeenkomst en een basiscursus Arduino op het programma. De introductiebijeenkomst is op maandag 14 september (19.30 - 21.30 uur). Laat u informeren over de talloze mogelijkheden om met Arduino elektronische apparaatjes te maken, waarmee u uiteenlopende zaken (b.v. klokken, modeltreinen, thermometers) kunt aansturen. Na de introductiebijeenkomst beslist u of u doorgaat met de Arduino Basiscursus. Deze begint op maandag 12 oktober, 19.30 – 21.30 uur.

Kleuranalyse en Stijladvies

In twee workshops, die apart te volgen zijn, neemt Ilanit van der Zon met de deelnemers door welke kleuren en welke kleding- en accessoirestijl het beste bij hen passen. De workshops worden in kleine groepen gegeven om te zorgen dat iedere deelnemer voldoende aandacht krijgt. De workshop ‘Kleuranalyse’ vindt plaats op vrijdag 11 september (12.30 – 16.00 uur), de workshop ‘Stijladvies’ is op vrijdag 25 september, ook van 12.30 tot 16.00 uur.


Kunstschilder Jan Mankes

Op donderdag 17 september van 14.00 tot 15.30 uur geeft kunsthistorica Marijke Tolsma een lezing over Jan Mankes, die in zijn korte leven (hij werd slechts 31) prachtige portretten, stillevens en dierstukken maakte. De lezing biedt een goede voorbereiding voor een bezoek aan de tentoonstelling ‘Jan Mankes – De werkelijkheid niet’ in Museum MORE in Gorssel.


Talenprogramma

Het talenprogramma van de LVU, met Engels, Frans, Italiaans, Chinees, Dutch for foreigners, Latijn en Klassiek Grieks, start vanaf maandag 14 september (Grieks al op woensdag 9 september!).


Informatie en aanmelding: Kijk op www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, mail naar info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, bel (071) 5411732 of kom langs op het LVU bureau aan de 156 in Leiderdorp.