Seizoensstart met kerkdienst in weiland Doeshof

openlucht n De Doeshof is de plaats waar de Protestantse Gemeente Leiderdorp het nieuwe kerkelijke seizoen in de buitenlucht opent. De bijzondere kerkdienst begint zondag 13 september om 10 uur in het weiland rond de voormalige boerderij aan het begin van de Ruigekade.

Nood maakt vindingrijk. In deze coronatijd, waarin de Scheppingskerk en Dorpskerk slechts enkele tientallen bezoekers per viering mogen herbergen, kiest de kerk voor de buitenlucht. Daar kunnen volgens de geldende hygiënevoorschriften veel meer mensen samenkomen dan in beide kerkgebouwen bij elkaar.


Toestemming

Helemaal nieuw is het idee van kerkdiensten in de open lucht overigens niet. Al in de zestiende eeuw hielden protestanten hagenpreken, samenkomsten buiten de stad of het dorp - in het geheim, onwettig, achter de haag of heg. "Dat laatste is nu niet het geval", zegt dominee Hester Smits, "we hebben er keurig toestemming voor gevraagd."

De kerkdienst onder leiding van Smits en dominee Stephan Kurtzahn heeft als motto: Kerk aan de Does. Kinderen van alle leeftijden kunnen volop meedoen. Zo krijgen de kleinsten een verhaal te horen en kunnen zij een natuurschilderij maken. Ook voor de oudere jeugd is er een programma.


Activiteiten

Na de dienst is er koffie, thee en fris met boerencake. Als het weer het toelaat zijn er diverse activiteiten, zoals een speurtocht voor de kinderen, een natuurwandeling voor volwassenen, een zwerftocht door het Doeskwartier en een zangworkshop van ‘klassiekers’. Er komt een 'kletspot' met vragen en stellingen over ‘het Goede Leven’ en over de coronatijd. Ook is er na afloop een eenvoudige en voedzame lunch, met natuurproducten en andere goede vruchten van het land.