Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Tenerife–Amsterdam

"Waar wij logeerden zijn normaal zo’n 1200 gasten, nu nog geen 300", vertelde de man die naast mij in het vliegtuig naar Amsterdam zat. "Dat is wennen, hoor, zeker voor mijn dochtertje, er waren nauwelijks kinderen om mee te spelen." Het beeldschone meisje, een Cherubijntje, zat geconcentreerd een spelletje te spelen, ze luisterde nauwelijks. "De winkeltjes die open waren vroegen hoofdprijzen voor fles fris, de meeste restaurantjes waren gesloten", vervolgde hij. "Wanneer je zoiets vooraf weet, boek je niet, natuurlijk."

Hij had aan het begin van dit jaar al gereserveerd en betaald. Corona gooide roet in het eten. Zeker waar het Spanje en eilanden als Tenerife betreft. Code Oranje. "Wanneer wij straks thuiskomen moeten we 10 dagen in quarantaine, mijn dochtertje niet, gelukkig." Hij had de kranten gelezen. Welke Nederlander doet dat niet op zijn vakantie. "Grapperhaus", smaalde mijn buurman. "Geen anderhalve meter afstand gehouden bij zijn huwelijksfeest. Hij noemde mensen die zich niet aan de regels houden a-sociaal, onverantwoordelijk. Zo’n minister komt er af met een sorry en excuus-light." Hij kwam op stoom. "Willem-Alexander en Máxima, ook zoiets. Hadden ook nog nooit van de anderhalve meter gehoord." Hij vond het maar een rare zaak. Wanneer gewone burgers zich niet aan de regels houden, kunnen ze een boete krijgen, de koning, koningin en Grapperhaus niet. Hij vond het maar scheef. "Niemand begrijpt het meer", besloot hij het onderwerp.

In het stampvolle vliegtuig bleek hij de enige passagier met een kleurtje, niet het bruin van de Spaanse zon. Toen wij de douane passeerden, moest uitgerekend hij zijn koffer open doen. "Niks nieuws voor mij", toen hij merkte dat ik het had gezien. "Het klopt natuurlijk niet. Ik ben eraan gewend en ik heb niets te verbergen." Van etnische profilering is geen sprake, hoor je in politiekringen. Dan was deze ervaring op Schiphol zeker de zoveelste uitzondering.

Code Oranje. De spelers van het Nederlands elftal, die komen aanvliegen uit Engeland, Turkije of andere landen waar Code Oranje van kracht is, hoeven niet in quarantaine. "Uitzondering", zegt de minister. Waarom uitzondering?


Peutergedrag

Workshop n Het CJG Leiderdorp organiseert deze maand de workshop ‘Aan de slag met typisch peutergedrag’ voor ouders met kinderen tussen de 1,5 en 4 jaar

In deze interactieve workshop hoor je alles over de ontwikkelingsfases van peuters en wat je wel en niet kan verwachten van een kind van die leeftijd. Hoe ga je om met koppig gedrag? Hoe stel je grenzen? Ook aan bod komt: eten, slapen en driftbuien.

De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten waarvan de eerste is op 22 september van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten zijn € 10,- p.p. Aanmelden kan via www.cjgcursus.nl.