V.l n r  Cri van der Vos en Sonja Koopman met hun hond Louis en Truus van Dijk met haar hond Sasja. | Foto: J.P. Kranenburg
V.l n r Cri van der Vos en Sonja Koopman met hun hond Louis en Truus van Dijk met haar hond Sasja. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Mijlpaal voor Hondenvrienden

n Platform HVL doet veel meer dan rubriek schrijven

‘Wie zijn dat toch, die mensen die weer en wind, kou en hitte, storm en regen trotseren en dan nog tevreden en gelukkig kijken? Hondenbezitters!’


Zo begon ruim vier jaar de allereerste aflevering van de rubriek Hondenweer in deze krant. Sindsdien leverde het Platform Hondenvrienden Leiderdorp (HVL) steevast elke maand een stukje van zo’n 350 woorden aan over hondenbelevenissen en –eigenaardigheden. Altijd lekker leesbaar, vaak met leuke wetenwaardigheden en regelmatig met een boodschap.

Afgelopen juni werd een mijlpaal bereikt: de 50ste aflevering. Natuurlijk, krantenrubrieken zijn vluchtig. Maar het zou toch jammer zijn als de luchtige pareltjes voorgoed in de vergetelheid zouden verdwijnen, vond het Platform HVL. Daarom hebben ze de eerste vijftig afleveringen verzameld in een handzaam boekje. In de rubriek hieronder leest u er meer over.

Ter gelegenheid van de start van de rubriek sprak het Leiderdorps Weekblad met de mensen achter het Platform HVL. Het boekje vormt een mooie aanleiding om dat opnieuw te doen. Wat hebben ze bereikt in de afgelopen jaren? Want HVL doet namelijk veel meer dan maandelijks een krantenrubriek schrijven.


Spreekbuis

Het platform is vijf jaar geleden opgericht door Jos Ritchi, Sonja Koopman en Irene Flinterman, drie Leiderdorpse dames die elkaar kenden van het honden uitlaten. Directe aanleiding was de instelling van een losloopverbod voor honden op enkele van hun favoriete looproutes. Hoog tijd voor een lobbygroep, of in ieder geval een spreekbuis voor alle hondenliefhebbers in Leiderdorp, vonden ze.

Inmiddels is als gevolg van verhuizingen alleen Sonja nog over van het oorspronkelijke drietal. Zij heeft versterking gekregen van haar dochter Cri van der Vos, Truus van Dijk en Kitty Raymakers.

Sonja begint met te benadrukken dat het platform vanaf het begin een goede verhouding heeft gehad met het gemeentebestuur en vooral met enkele ambtenaren. “Het overleg is altijd heel positief en constructief.”


Vervulde wensen

Het is niet van de ene op de andere dag gegaan, maar een aantal wensen die HVL vier jaar geleden verwoordde, is in vervulling gegaan. Zo zijn er ruim een jaar geleden extra losloopgebieden gekomen in de parken De Houtkamp en De Bloemerd. Mede dankzij de lobby van HVL richting politieke partijen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, vermoedt Sonja.

Een andere wens kreeg het platform zomaar in de schoot geworpen. Cri: “Toen de gemeente Kaag en Braassem het Ghoybos, dat tegen Leiderdorp aan ligt, opnieuw vorm ging geven, nam de landschapsarchitect contact met ons op. Hij heeft echt naar ons geluisterd: honden mogen daar nu het hele jaar loslopen en ze kunnen zich zelfs uitleven op een behendigheidsparcours!”

Ander wensen staan nog open. “Wij zouden graag een soort timesharing constructie hebben voor het strandje in de Munnikkenpolder”, zegt Truus. “Het moet toch mogelijk zijn dat honden daar mogen komen op momenten dat andere recreanten er geen enkele last van hebben."


Verrijkend

Voor de drie dames staat als een paal boven water dat een hond je leven enorm kan verrijken. En daar willen ze ook anderen van laten meeprofiteren. Zo heeft Truus een groepje gevormd van mensen die regelmatig met hun hond op bezoek gaan bij het ActiVite verpleeghuis in De Ommedijk. Ze hebben daarnaast het plan om ook met honden langs de Leiderdorpse scholen te gaan, om uitleg te geven hoe je honden wel en juist niet moet benaderen, vertelt Cri. “Maar dat moeten we nog verder uitwerken.”

En de rubriek Hondenweer? Die gaat voorlopig gewoon door, met op elke eerste woensdag van de maand een aflevering. Op naar de 100!

        Tekst: Corrie van der Laan