Wethouder Joosten (5e van rechts) praat met bewoners. Het touw op de grond laat zien hoe breed een doorfietspad zou worden. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Joosten (5e van rechts) praat met bewoners. Het touw op de grond laat zien hoe breed een doorfietspad zou worden. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Omwonenden Heelblaadjespad fel tegen plan voor doorfietsroute

verkeer n “Als ik het zo zie, lijkt het onmogelijk.” Verkeerswethouder Willem Joosten (VVD) gaf woensdagmiddag 26 augustus ruiterlijk toe dat een snelfietspad naast het huidige voetpad aan het Leiderdorpse Heelblaadjespad wel erg veel ruimte in beslag zou gaan nemen. Bewoner Rob Zuiddam had een touw op zo’n drie meter naast het voetpad in het gras gelegd om dat aanschouwelijk te maken. Voor de 35 burgers die naar de openluchtbijeenkomst over de nieuwe verkeersplannen van de gemeente waren gekomen, bevestigde de demonstratie met het touw hun mening: het idee om van het Heelblaadjespad een zogeheten doorfietsroute te maken, moet van tafel.

Door: Corrie van der Laan

Dat plan staat in de deelnota Langzaam Verkeer. Het is een van de drie nota’s – de anderen gaan over circulatie en openbaar vervoer - waarin beschreven staat hoe de doelen uit de nieuwe mobiliteitsvisie van de gemeente Leiderdorp bereikt moeten worden. Joosten vertelde dat hij liever voorafgaand aan het opstellen van de deelnota’s input van de bewoners had verzameld, maar daarbij heeft de coronacrisis roet in het eten gegooid. Vandaar dat afgelopen voorjaar eerst de nota’s zijn opgesteld die tot begin juli ter inzage hebben gelegen. In totaal kwamen er ruim zestig reacties op. Aan de hand daarvan zal nog het nodige gesleuteld worden, gaf de wethouder aan, ook aan de nota Langzaam verkeer. “Dit is geen eindplaatje, dit is een praatstuk.”

'Hoeveel handtekeningen heeft u nodig?'

Het Heelblaadjespad, dat midden door een bosplantsoen loopt, is nu een twee meter breed voetpad waar fietsen gedoogd wordt. Volgens de nota Langzaam Verkeer is het pad een ontbrekende schakel in het lokale netwerk aan doorfietsroutes, fietspaden die zo zijn aangelegd dat er, zoals het woord al zegt, stevig doorgetrapt kan worden. Het zou een verbreding en een scheiding van fiets en voetpad betekenen.

De omwonenden zien dat totaal niet zitten; ze vrezen voor de veiligheid van voetgangers en voor het verlies van veel groen. Marleen Zuiddam, die optrad als woordvoerder, bestookte de wethouder met kritische vragen. Zijn er tellingen gedaan om helder te krijgen hoeveel het huidige pad gebruikt wordt door fietsers? En is onderzocht wie die gebruikers zijn? Is gesproken met de directeuren van de drie basisscholen die aan en nabij het pad liggen? En wat is eigenlijk het nut en de noodzaak van een doorfietsroute aan het Heelblaadjespad?

Zij vertelde dat haar mailbox vol loopt met berichten van bewoners uit heel Leiderdorp die een petitie willen tekenen tegen het plan. “In de politiek gaat het om draagvlak. Hoeveel handtekeningen heeft u nodig?”, wilde ze weten van Joosten.