Afbeelding
Foto: PR

Binnenkort vijf altijd beschikbare AED's erbij

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Daarnaast zijn er negen AED’s in winkels, sportinstellingen en andere gebouwen die niet altijd open zijn. Aardig wat AED’s zijn gefinancierd via burgerinitiatieven. Het AED netwerk toont nog vijf gaten: het buitengebied bij de Doeshaven, de wijk Ouderzorg (inclusief park de Houtkamp), het Zijlkwartier, park De Bloemerd en de Baanderij.

In november 2018 nam de gemeenteraad een motie van GroenLinks aan waarin het college van burgemeester en wethouders werd gevraagd met een plan te komen om het AED netwerk dekkend te maken. Ruim een half jaar later, in juni 2019 besloot het college om burgerinitiatieven voor een 24/7 bereikbare AED in een van de 'witte vlekken' zo nodig te ondersteunen met een financiële bijdrage van maximaal 500 euro per AED. Dat leek aanvankelijk een goede stimulans maar leverde uiteindelijk toch te weinig op.

Het college heeft nu besloten niet langer te wachten op burgerinitiatieven en er zelf voor te zorgen dat de ontbrekende AED’s er komen. Een onvoorziene kostenpost van zo’n 15.000 euro. “We gaan er geld voor vinden”, zei Binnendijk woensdag zelfverzekerd.


Burgerhulpverleners

Overigens kan niet iedereen zomaar een AED pakken; ze hangen in solide afgesloten kasten. Alleen geregistreerde burgerhulpverleners kunnen erbij, legt Divera Kapteijn uit. “Het eerste wat je moet doen als iemand een hartstilstand krijgt, is 112 bellen. Burgerhulpverleners in de buurt krijgen dan een oproep via hun telefoon waarbij ze ook de code krijgen van de dichtstbijzijnde AED kast.” Zelf heeft ze in de afgelopen twee jaar zeven van die oproepen gehad maar ze hoefde nooit daadwerkelijk in actie te komen. “In Leiderdorp zijn ambulances razendsnel aanwezig.”

Het aantal burgerhulpverleners en hun spreiding over de gemeente is in Leiderdorp is principe voldoende, maar meer is natuurlijk altijd beter. De EHBO-vereniging Leiderdorp organiseert regelmatig cursussen in reanimatie en het gebruik van een AED. De eerstvolgende staat gepland voor begin 2021. Hou daarvoor deze krant en de website ehboleiderdorp.nl in de gaten.


Uien voor de Voedselbank

SCHOOLTUINEN • De uienoogst op het Leiderdorpse schooltuinencomplex De Sterrekers was uitstekend dit jaar. Onlangs zijn de vier kruiwagens met uien naar de Voedselbank gebracht.

Momenteel staan de afrikanen stralend oranje in bloei. Wat feestmalen oplevert voor de bijen. Die produceren op hun beurt volop honing. Bij de schooltuinen in park De Bloemerd is die honing elke woensdagmorgen tussen 9.30 en 12.00 uur te koop.

Vanwege corona was het dit jaar niet mogelijk om de kinderen van groep 7 van de Leiderdorpse scholen te laten tuinieren, maar vrijwilligers hebben toch de nodige gewassen gezaaid en geoogst. Ze doen daarvan verslag op de website www.schooltuinleiderdorp.nl en op Instagram @schooltuinsterrenkers.nl. | Foto: PR