Voorzitter Divera Kapteijn van de EHBO-vereniging en wethouder Daan Binnendijk onthullen de AED bij de brandweerkazerne. | Foto: J.P. Kranenburg
Voorzitter Divera Kapteijn van de EHBO-vereniging en wethouder Daan Binnendijk onthullen de AED bij de brandweerkazerne. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Leiderdorps gemeentebestuur gaat gaten in AED netwerk zelf dichten

reanimatie n De vijf witte gaten in het Leiderdorpse netwerk van dag en nacht beschikbare AED’s worden zeer binnenkort opgevuld. “De AED’s zijn al besteld”, meldde wethouder Daan Binnendijk (CDA) woensdagmiddag 26 augustus.

Door: Corrie van der Laan

Hij kwam met die heugelijke mededeling vlak nadat hij samen met voorzitter Divera Kapteijn van de Leiderdorpse EHBO-vereniging een gloednieuwe 24/7 bereikbare AED had onthuld, die een plek heeft gekregen aan de buitenmuur van de brandweerkazerne aan de Simon Smitweg. Het apparaat is gekocht door de gemeente, de EHBO-vereniging heeft de bijbehorende kast gefinancierd.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat in geval van een hartstilstand met een elektrische schok het hartritme kan herstellen. Snel handelen is daarbij van cruciaal belang; als er binnen zes minuten gereanimeerd wordt, is de overlevingskans het grootst. Daarom is het belangrijk dat in elke buurt een AED 24 uur per dag voor het grijpen ligt.

In Leiderdorp is dat nog lang niet het geval. De gemeente telt nu zeven altijd bereikbare AED’s - inclusief de nieuwe bij de brandweerkazerne.

Lees verder op P5