Afgelopen zondag zijn vijftig perenbomen uitgedeeld aan de tuinders van Ons Buiten. | Foto: PR
Afgelopen zondag zijn vijftig perenbomen uitgedeeld aan de tuinders van Ons Buiten. | Foto: PR Foto: PR

Ons Buiten geeft vijftig perenbomen een thuis

Redding n De Leidse Tuinvereniging Ons Buiten heeft vijftig perenbomen gered van vernietiging.

Vorige week kreeg de aan de rand van de Merenwijk gevestigde tuinvereniging het bericht dat 150.000 perenbomen een nieuw thuis zochten. Als gevolg van de coronacrisis zijn ze niet verkocht en ze dreigden verbrand te worden. Zonde, want door verbranding gaat er CO2 de lucht in terwijl de bomen juist CO2 opnemen als ze geplant worden. Bovendien leveren ze gratis fruit op, helpen ze insecten en dragen ze bij aan verkoeling en vergroening.

Een lid van Tuinvereniging Ons Buiten nam het initiatief om vijftig van de bomen te gaan halen en afgelopen zondag zijn ze aan de tuinders uitgedeeld.

“Zo kan ons volkstuincomplex weer een steentje bijdragen aan de o zo belangrijke biodiversiteit in Leiden”, schrijft secretaris Alexandra van den Berg.


Werkeloosheid in regio stabiliseert maar blijft stijgen in Leiderdorp

uitkeringen n Het aantal WW-uitkeringen in Leiderdorp blijft groeien; in juli zijn er elf bijgekomen, wat het totaal aantal op 426 brengt. Vergeleken met juli 2019 is het aantal WW-uitkeringen met bijna 50 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

Over de hele regio Holland Rijnland bekeken is het aantal uitkeringen, na een uitzonderlijk sterke stijging in april en een wat meer gematigde toename in mei. in juni en juli redelijk gestabiliseerd. In de maand juli bleef de groei beperkt tot 0,9 procent. Leiderdorp zit daar met 2,7 procent ruim boven. Andere gemeenten met een sterke stijging in juli zijn Zoeterwoude (12 procent), Oegstgeest (3,5 procent) Nieuwkoop (3,3 procent) Hillegom (3,1 procent) en Teylingen (2,2 procent). Noordwijk en Lisse doen het juist beter dan gemiddeld met een daling van het aantal uitkeringen met 1,3 procent. Vergeleken met een jaar geleden is in heel Holland Rijnland het aantal WW uitkeringen gestegen met bijna 30 procent.

Van de mensen die uitstromen uit de WW, hebben ongeveer vier op de tien een nieuwe baan gevonden. Een jaar geleden gold nog voor ongeveer de helft van de uitstromers dat ze betaald werk vonden.


Kansen

Door de coronacrisis is het aantal vacatures de afgelopen maanden afgenomen. Toch zijn er nog steeds tal van beroepen waarvoor werkgevers maar moeilijk geschikt personeel kunnen vinden. Dat is vooral in zorg, onderwijs, ICT en techniek. Maar ook in het groen en op financieel-juridisch gebied liggen kansen voor werkzoekenden.

Voor mbo-geschoolden bestaan vooral in de zorg en techniek moeilijk vervulbare vacatures, maar ook hoveniers zijn schaars. Op hbo- en wo-niveau liggen kansen in de financiële richting, ICT, onderwijs en openbaar bestuur.

Het moeilijkst is het om werk te vinden als baliemedewerker in het bankbedrijf, administratief medewerker, ondersteunend secretarieel medewerker, activiteitenbegeleider en grafisch vormgever. Werkzoekenden in deze beroepen hadden het eerder al lastig, maar door de coronacrisis zijn de kansen op werk verder afgenomen.