Jaarmarkt 2020: veel kleiner maar wel divers

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Ook is een aantal kramen gereserveerd voor lokale verenigingen die zich hier presenteren.


Pleinen

Net als bij de voorgaande edities kent de jaarmarkt een aantal pleinen. Zo is het FloreoKids kinderplein weer aanwezig, waar kinderen gratis kunnen knutselen en spelen. Bij het ActiVite gezondheidsplein kan de bezoeker terecht voor een gratis gezondheidscheck en informatie. Nieuw dit jaar is het uitgebreide terras van Danice, waar men een kopje koffie of thee kan drinken en natuurlijk een ijsje kan halen


Beperkende maatregelen

Door corona kent de jaarmarkt veel beperkende maatregelen. Zoals eerder beschreven zijn er minder kramen aanwezig. Verder wordt er een looprichting gecreëerd en zullen medewerkers de bezoekers aanspreken op de 1,5 meter afstand. Bij de ingangen kunnen bezoekers hun handen desinfecteren en wordt het bezoekersaantal bijgehouden.

Deze editie beperkt zich tot een markt op de Laan van Berendrecht, er is dus dit jaar geen muziekplein bij Winkelhof. Wel is het terras van Grand Café Hofplein open en zullen daar kleinschalige optredens zijn. Verder is de zaterdagmarkt aanwezig en kunnen bezoekers voor speciale jaarmarkt aanbiedingen terecht in Winkelhof. Meer informatie over Jaarmarkt Leiderdorp is te vinden op www.jaarmarktleiderdorp.nl.

Volgende week leest u in deze krant een interview met de organisatoren Rudo Slappendel en Joyce van Meurs waarin zij dieper ingaan op de maatregelen.


Niet omkleden of douchen in de sporthal

coronaregels n Voor de Leiderdorpse volleyballers, basketballers en badmintonners beginnen volgende week de trainingen in de zaal weer. Het zal wel even wennen worden vanwege de coronaregels.

Door: Corrie van der Laan

Om te beginnen een geruststelling: de ventilatie in de Leiderdorpse sporthallen De Does en De Bloemerd is in orde, meldt manager Ferdy Dreef van Sportfondsen Leiderdorp. “Alle systemen zijn gecontroleerd en voldoen aan de normen.”


nieuwe protocollen

In principe kan er veilig gesport worden, maar dan moeten de sporters zich wel aan de nieuwe protocollen houden. Wie binnenkomt moet zijn handen desinfecteren, bij iedereen wordt een gezondheidscheck gedaan en iedereen wordt geregistreerd. Dat dit gebeurt, is de verantwoordelijkheid van de verenigingen zelf. “Ze zijn daarover geïnformeerd en zullen nu ongetwijfeld bezig zijn met de uitwerking”, aldus Dreef.

Omkleden in de kleedkamers is er in Leiderdorp niet meer bij. De sporters moeten in hun sportkleren naar de sporthal komen en mogen alleen de kleedkamer in om hun straatschoenen om te wisselen voor sportschoenen. Douchen na het sporten mag ook niet in de sporthal. Dus na afloop van training of wedstrijd gewoon het trainingspak aan over het bezwete lijf.


Anderhalve meter

Tijdens het trainen of de wedstrijden geldt de anderhalvemeterregel niet, maar daarvoor en daarna wel. De kantines zijn gewoon open, dus een drankje doen met de teamgenoten kan, maar als ze ouder dan 18 zijn, moet dat wel op anderhalve meter afstand van elkaar. Toeschouwers zijn welkom bij wedstrijden maar ook zij moeten anderhalve meter van elkaar afstand houden.


Talen leren bij de LVU

cursussen n De Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) biedt een compleet pakket talencursussen die vanaf half september van start gaan.

Wat betreft Engels zijn er, naast conversatielessen voor enigszins gevorderden (op donderdagochtend) en vergevorderden (op donderdagmiddag) en een cursus op 'upper intermediate' niveau (op maandagochtend) enkele opvallende nieuwe cursussen. Op donderdag 24 september start de Opleiding voor het examen Cambridge First Certificate: dertig lessen waarin de deelnemers zich voorbereiden om een internationaal vooraanstaand diploma te behalen. Maandagavond 14 september start de cursus Business English, speciaal bedoeld voor effectieve communicatie in het zakelijk verkeer. De cursus Vlot Engels spreken is fun! Is bedoeld voor jongeren die écht vlot en goed Engels willen leren spreken. Deze cursus start dinsdagavond 15 september.

Vanaf maandagmiddag 14 september starten drie cursussen Frans op verschillende niveaus: beginners, ‘grands débutants’ (mensen die al redelijk wat Frans geleerd hebben) en, op donderdagavond, de discussiegroep voor gevorderden.

De LVU organiseert cursussen Italiaans voor gevorderden en vergevorderden, beide cursussen starten op dinsdag 15 september.

De LVU biedt ook cursussen om Chinees te leren. Er is een cursus voor mensen die al enkele lessen achter de rug hebben en ook echte beginners kunnen bij de LVU terecht. De cursussen beginnen op woensdagavond 16 september.

Bij de cursussen Latijn of Klassiek Grieks leren cursisten Caesar, Ovidius en Homeros in de originele taal te lezen. Het is mogelijk in te stappen in de cursussen Latijn én Klassiek Grieks die beide in september van start gaan.

Verder heeft de LVU opnieuw een cursus Dutch Elementary op het programma genomen.

Kijk voor informatie en aanmelding op de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, stuur een e-mail naar info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, bel (071) 5411732 of kom langs op het LVU-bureau aan de Splinterlaan 156 in Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).