Donderdagmiddag 20 augustus ging wethouder Joosten in gesprek met bewoners van de wijken Voorhof en Binnenhof. | Foto: J.P. Kranenburg
Donderdagmiddag 20 augustus ging wethouder Joosten in gesprek met bewoners van de wijken Voorhof en Binnenhof. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

'Waarom geen knip in de Voorhoflaan?'

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Voor Joosten was dat reden om juist naar die plekken toe te komen om met bewoners te praten. “Dat geeft ons weer een ander licht op de situatie en een beter beeld van de argumenten die er spelen.”

Vorige week woensdagmiddag was Joosten aan de Vronkenlaan nabij de kruising met de Van Poelgeestlaan. Veel van de 35 wijkbewoners met wie hij daar sprak, zijn niet blij met het plan voor een knip in de vorm van een bussluis in de Van Poelgeestlaan. Fietsers en bussen kunnen dan gewoon doorrijden, auto’s niet. Maar volgens de bewoners wordt met zo’n knip het probleem alleen maar verlegd.


Negatieve neveneffecten

Donderdagmiddag op de hoek van de Voorhoflaan en de Gallaslaan trof Joosten een aantal bewoners die juist staan te springen om een knip in de weg. Maar niet in de Heinsiuslaan zoals nu wordt voorgesteld, maar in de Voorhoflaan. “Twee verkeersbureaus hebben onderzoek gedaan waaruit blijkt dat een knip in de Voorhoflaan het meest effectief is om sluipverkeer in deze wijk te verminderen. Waarom wordt dan nu voorgesteld om die knip in de Heinsiuslaan te maken?”, vroeg een bewoonster van de Voorhoflaan die al tientallen jaren tevergeefs ijvert voor het verkeersluwer maken van haar straat. Denijs van Roijen, de gemeentelijke projectleider Verkeer, legt uit dat een knip in de Voorhoflaan meer negatieve neveneffecten heeft dan één in de Heinsiuslaan. Zo zouden bijvoorbeeld veel meer mensen een eindje moeten omrijden om bij Winkelhof te komen.

Dat argument werd beaamd door een bewoner van de Zomen. Die overigens wel heel graag zou zien dat de Voorhoflaan, de Gallaslaan en de Heinsiuslaan een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur krijgen. Volgens Joosten wordt dat weer lastig vanwege de busroutes die hier lopen. “Als een bus te lang over een route gaat doen, bestaat de kans dat Arriva, of een volgende concessiehouder, die route schrapt. En we willen juist beter en frequenter openbaar vervoer.”


Joosten beloofde alle input vanuit de bewoners mee te nemen. Voor vandaag - 26 augustus - staat ook nog een gesprek met omwonenden van het Heelblaadjespad op het programma. Daar kan hij een hoop kritische bewoners verwachten; er is veel weerstand tegen het in de deelnota Langzaam Verkeer voorgestelde plan om van het Heelblaadjespad een zogeheten doorfietsroute te maken.

In september gaan de – wellicht op punten aangepaste – verkeersnota’s naar de gemeenteraad, die er in oktober een besluit over moet nemen. Dat zal nog best lastig worden, vermoedt Joosten, want er zijn een hoop tegenstrijdige belangen waar afwegingen in gemaakt moeten worden.


Vaart maken

Wat Joosten betreft wordt er vaart gemaakt met de uitvoering van het nieuwe mobiliteitsbeleid van de gemeente. “In het verleden zijn plannen, de uitvoeringstermijnen en het geld dat daar voor nodig is, onvoldoende in beeld gebracht. Mijn taak is nu om knopen door te hakken zodat we zo snel mogelijk aan de slag kunnen.”


Herstart Clubhuis de Derde Helft

bewegen n Op 2 en 3 september gaat Clubhuis de Derde Helft weer van start. Op woensdag is dit van 9.00 tot 12.00 uur bij voetbalclub RCL en op donderdag van 9.00 tot 12.00 uur bij hockeyvereniging Alecto.

Maandenlang waren de deuren van beide verenigingen gesloten vanwege het coronavirus. Nu de maatregelen weer versoepeld zijn, wil de commissie van Clubhuis de Derde Helft, uiteraard met inachtneming van de geldende maatregelen, graag weer bezoekers van het Clubhuis ontvangen. Met activiteiten als walking hockey en -voetbal, wandelfit, biljarten, sjoelen en tafeltennissen is er een divers aanbod waar bezoekers kosteloos aan mee kunnen doen.

Iedereen in de leeftijd van 55-plus is van harte welkom om één of beide ochtenden langs te komen voor een bakje koffie, een gezellig kletspraatje en/ of deelname aan één van de activiteiten.

Het programma zoals het was wordt zoveel als mogelijk gehandhaafd met daarbij als toevoeging de lessen ‘More than Dance’ van Giselle Joosten. Zij zorgt voor swingende lessen in de buitenlucht op de eerste drie woensdagen van september om 11.00 uur.

Daarnaast keert ook Wandelfit (start om 9.30 uur vanaf RCL op woensdag) terug waar iedereen onder leiding van wandelcoach Ron in zijn/ haar eigen tempo mee kan wandelen.

Op donderdag bij Alecto geeft fysiotherapeut Maarten de Fockert van 10.30 tot 11.00 uur een ‘Fit in je lijf’-les met diverse balans- en stabiliteitsoefeningen voor het hele lichaam. Aansluitend vindt van 11.00 tot 1200 uur een training walking hockey plaats. Daarnaast kan er de gehele ochtend worden getafeltennist en gebiljart.


Balkon Bewegen

Tijdens de lockdown heeft de commissie van Clubhuis de Derde Helft overigens niet stil gezeten. Nu de mensen niet naar het Clubhuis konden komen, is het Clubhuis in samenwerking met drie fysiotherapiepraktijken (de Ommedijk, Goudeket en Lagas), Sportfondsen Leiderdorp en Incluzio Leiderdorp gestart met Balkon Bewegen. Op acht locaties in het dorp werd er door veel enthousiaste bewoners mee gedaan aan de beweegsessies vanaf het balkon.

Het Balkon Bewegen was zo'n succes dat het ook na afloop van de lockdown gewoon is doorgegaan.







Giselle Joosten (in paars sweatshirt) zorgt voor swingende lessen in de buitenlucht. | Archieffoto: J.P. Kranenburg

Giselle Joosten (in paars sweatshirt) laat de bezoekers hun spieren losmaken. | Archieffoto: J.P.Kranenburg