De vier spelerstrio's van Al Dente. | Foto's: PR
De vier spelerstrio's van Al Dente. | Foto's: PR Foto: PR

Al Dente speelt dóór

Toneel n Al Dente zag in deze vreemde zomer wat plannen in het water vallen, maar gaat niet bij de pakken neerzitten. De Leidse toneelgroep geeft in september op drie bijzondere locaties coronaproof voorstellingen in de buitenlucht.

Gebracht wordt Ik zit hier op een stoel, een theatervierluik op basis van het werk van de Russische absurdist Daniil Charms (1905-1942). De regie is in handen van Jos Nijhof, die ook verantwoordelijk is voor het concept en de tekstbewerking. De avondvullende voorstellingen vinden plaats in de Tuin van de Smid en de Hortus Botanicus in Leiden en in park De Houtkamp in Leiderdorp.

De voorstellingen zijn dankzij een uitgekiende opzet gegarandeerd coronaproof. Twaalf Al Dente-spelers storten zich in groepjes van drie op de wondere wereld van Daniil Charms. Het publiek wordt opgedeeld in vier groepen, met stoelen op anderhalve meter afstand. De spelerstrio’s komen bij elk van de vier groepen langs om hun eigen voorstelling van 15 à 20 minuten te geven en trekken dan weer verder naar het volgende kwart van het publiek.


Speeldata en -locaties: 3, 4 en 5 september Tuin van de Smid, Park Cronesteyn, Polderpark 8, Leiden; 10, 11 en 12 september Hortus Botanicus, Rapenburg 73, Leiden; 17, 18 en 19 september park De Houtkamp, Brasserie Park, Van Diepeningenlaan 2, Leiderdorp. Reserveren is verplicht en kan via www.aldente.nl. Tickets (inclusief consumptie) kosten € 12,50.


Toch nog concerten in De Waterlelie

muziek n Tien amateurensembles uit de Leidse regio geven op negen middagen vanaf 30 augustus een concert in muziektent De Waterlelie in De Leidse Hout .

Anders dan in vele jaren voorafgaand aan ‘corona-jaar 2020’ bleef het tot nu toe op de zomerse zondagen oorverdovend stil in de bekende muziektent van De Leidse Hout. Juist nu de gemeente dit voorjaar zo haar best had gedaan om de omgeving eens flink op te frissen, bleven de stoelen in de berging en wapperden er géén vlaggen. Het ‘Waterlelieteam’ – leden van de Vereniging van Vrienden van de Leidse Hout - heeft een corona-veiligheidsplan opgesteld. Op die basis heeft de gemeente vergunning verleend om alsnog een serie concerten te organiseren. Om het gemis-tot-nu-toe een beetje goed te maken, zijn er behalve op zondag ook enkele concerten gepland op woensdagmiddag.

Het eerste concert wordt zondag 30 augustus van 13.30 tot 15.15 uur gegeven door dansorkest Date 7-2-7, een bigband met herkenbare melodieën uit de jaren '40 tot '70 van de vorige eeuw. Denk aan Quickstep, Tango, Rumba, Wals en Rock. Ook ontbreken Glenn Miller en andere jazzorkesten niet op het repertoire.

Woensdag 2 september van 16.00 tot 17.45 uur is de beurt aan het jazzkwartet SoWhat. Dit nieuwe (opgericht in november 2018) jazzkwartet wisselt toegankelijke swing af met flinke porties Latin en ballads. Ook blues en pop, en meer funky uitvoeringen komen aan bod.

Van bezoekers wordt verwacht dat zij zich houden aan de corona-aanwijzingen van de aanwezige leden van het Waterlelieteam.

Het volledige programma is te vinden op www.vriendenvandeleidsehout.nl.


Geslaagde open repetitie Tamarco

uitproberen n De Leiderdorpse muziekvereniging Tamarco organiseerde woensdagavond 19 augustus een open repetitie waar alle belangstellenden welkom waren om eens uit te proberen of de show- en marchingband iets voor hen is.

Het was de bedoeling dat buiten, voor het clubgebouw van Tamarco aan de Van der Marckstraat gemusiceerd zou worden maar dat kon door een langdurige regenbui niet doorgaan. Gelukkig kon worden uitgeweken naar de oefenruimte binnen en de sportzaal waar netjes op anderhalve meter afstand getrommeld en geblazen kon worden.

Naast de Tamarco-muzikanten trok de open repetitie tien belangstellenden waarvan zich er twee meteen aangemeld hebben als lid. Wat het voor de vereniging een geslaagde avond maakte.


In de sportzaal aan de Van der Marckstraat was genoeg ruimte om op veilige afstand van elkaar te trommelen. | Foto: J.P. Kranenburg