Energieambassadeurs Koos Koster en Lodewijk van Aersnbergen vestigen nog eens de aandacht op de teGOEDbon. Achter de bon staat duurzaamheidsambtenaar Tamara Stroo Cloeck. | Foto: J.P. Kranenburg
Energieambassadeurs Koos Koster en Lodewijk van Aersnbergen vestigen nog eens de aandacht op de teGOEDbon. Achter de bon staat duurzaamheidsambtenaar Tamara Stroo Cloeck. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Duurzaamheidstips bij de koffie

energiebesparing n Welke simpele maatregelen kan je nemen om je huis te verduurzamen? En wat doen buurtgenoten om hun huis energiezuiniger te maken? Bewoners van de Leyhof en de Buitenhof konden daar donderdag in de namiddag en avond op een relaxte manier informatie over krijgen: lekker buiten in het zonnetje met een gratis kop koffie of thee, geserveerd door de milieuvriendelijke Koffiebak.

Door: Corrie van der Laan

Energieambassadeurs Lodewijk van Aernsbergen en Koos Koster en Tamara Stroo Cloeck van de gemeente Leiderdorp gaven tips en uitleg over energiebesparing. Meteen werd nog eens de aandacht gevestigd op de teGOEDbonnen ter waarde van 70 euro die elke Leiderdorpse huiseigenaar inmiddels ontvangen moet hebben. Met die bonnen kunnen materialen als LED lampen of radiatorfolie aangeschaft worden om het huis duurzamer te maken of ze kunnen ingezet worden als bijdrage in de aanschafkosten van apparatuur als een inductiekookplaat of energiezuinige wasmachine. Ook is het mogelijk de bon te gebruiken voor een energiescan door een adviseur van Klimaatroute.

Leiderdorp telt in totaal zo’n 7.800 koopwoningen en er is budget om 2.860 teGOEDbonnen te verzilveren. Dat gaat volgens het principe ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Volgens duurzaamheidsambtenaar Tamara Stroo Cloeck hoeft vooralsnog niemand bang te zijn om achter het net te vissen; de laatste cijfers gaven aan dat nog geen 10 procent van de Leiderdorpse bonnen is ingewisseld. “Het is zeker nog niet te laat maar het is wel verstandig niet te lang te wachten”, is haar advies.


De Blik is nu de mooiste JOP van Leiderdorp

graffiti n Jongerenontmoetingsplaats (JOP) ‘De Blik’ in het Leiderdorpse park De Bloemerd is donderdag 20 augustus omgevormd tot een kleurig graffitikunstwerk. De metamorfose van de JOP vormde de afsluiting van een reeks graffiti workshops die waren georganiseerd door JongLDRDRP, het jongerenwerk bij de welzijnsorganisatie Incluzio, met medewerking van het graffiticollectief O.K. ultra.

Door: Marieke van Leeuwen

Een groepje jongeren, begeleid door graffiti artiest Dennis Bonsen (21) van O.K. ultra, heeft afgelopen weken geleerd op een kunstzinnige manier graffiti te maken. Hoe mooi graffiti kan zijn, lieten ze zien door de JOP artistiek verantwoord vol te spuiten. Wat overigens helemaal legaal gebeurde; de gemeente had toestemming gegeven. De verwachting is dat deze plek in de Bloemerd op korte termijn officieel een legale graffitiplek zal zijn. Daarnaast onderzoekt de gemeente welke andere plekken beschikbaar gesteld kunnen worden voor deze vrije kunstvorm.

Graffiti wordt vaak gezien als vandalisme, als vervuiling van objecten, maar er zitten ook andere kanten aan. Dennis Bonsen legt uit dat illegale graffiti er juist voor zorgt dat er snelle ‘tags’ - van die krabbels - worden gemaakt die meestal op weinig waardering kunnen rekenen. Graffiti artiesten die tijd kunnen steken in hun werk dragen daar over het algemeen ook zorg voor en zullen andere, ontsierende teksten weghalen terwijl een nieuw, met zorg gemaakt ‘piece’ – een kleurig graffitikunstwerk - juist gewaardeerd wordt. Daarom roept Dennis ook particulieren op om hun muur beschikbaar te stellen voor graffiti. In overleg met O.K. ultra kunnen er afspraken gemaakt worden over het onderhoud van de muur.

De grootste uitdaging voor de jonge graffiti artiesten donderdag was om groot te werken. En met wat aanmoediging van de begeleiders lukte dat prima. Younes, een van de deelnemers, maakte een uit de kluiten gewassen chiuahua, waarmee hij zijn bijnaam uitbeeldde. Jim, een jongen van 11 jaar met een grote liefde voor graffiti, spoot aan de achterkant van de JOP een levensgrote beer. Toen dat af was, was hij nog niet klaar; hij had aan zijn 7-jarige zusje beloofd dat hij haar naam ook een plek zou geven op ‘De Blik’.

Jim bij zijn beer. Linksboven: de gepimpte JOP.  | Foto's: Marieke van Leeuwen
Afbeelding