Gezellig samen bouwen met LEGO. | Foto: PR
Gezellig samen bouwen met LEGO. | Foto: PR Foto: PR

Afscheid van een vrijbuiter

Donderdagavond 13 augustus heeft een honderdtal Leiderdorpse vrienden afscheid genomen van mr. Willem Janssen. Op 8 augustus overleed hij op 66-jarige leeftijd.

De verdiensten van Janssen zijn onder meer gelegen in het feit, dat hij er in is geslaagd de in verval geraakte boerenhoeve De Lindenhof aan de Achthovenerweg 7 te restaureren en daarmee van de sloophamer heeft weten te redden. Een huzarenstukje in de gegeven omstandigheden.

Persoonlijk heb ik de meest dierbare herinneringen aan Janssen. We hebben veel gesprekken gevoerd. Over allerlei onderwerpen.

Het gemeentebestuur van Leiderdorp was niet zo gecharmeerd van de activiteiten van Willem. Ze werden gedwarsboomd. Hij kreeg met verboden te maken. Dat heeft hij zich zeer aangetrokken. 'Stank voor dank', was dan zijn reactie.

'De Vrijbuiter' stond bovenaan de rouwadvertentie vermeld. Dat was Willem zeker.

Willem Janssen is in besloten kring gecremeerd.

                Frans Brocken


VakantieBijbelClub bij basisschool De Bron

uitnodiging n Uitgelachen door z’n broers, in een put gegooid, verkocht als slaaf. Het leven van de Bijbelse figuur Jozef gaat niet over rozen. En toch weet hij: God is erbij! Dat is ook het thema van de VakantieBijbelClub in de laatste week van de zomervakantie: God is erbij!

VakantieBijbelClub ‘De Regenboog’ organiseert deze zomer twee morgens: dinsdag 25 en woensdag 26 augustus. De morgens zijn bedoeld voor alle kinderen van 4 tot en met 12 jaar die houden van verhalen, van knutselen, van spelletjes doen. Het is niet nodig om voorkennis van de Bijbel te hebben; de morgens vormen juist een mooie eerste kennismaking. De activiteiten hebben allemaal te maken met de spannende geschiedenis van Jozef – een bijzondere jongen die van Egyptische slaaf opklimt tot onderkoning van de Farao. Z’n kleurige jas vormt de rode draad in de verhalen.

Om mee te doen met de morgens is opgave niet nodig. Kinderen die maar een van de twee morgens kunnen bezoeken zijn ook welkom.

Dit jaar is de VakantieBijbelClub voor het eerst op het schoolplein van basisschool De Bron aan de Vronkenlaan 46 in Leiderdorp. Vanaf half tien is er inloop, om tien uur start het programma. Op dinsdagmorgen stoppen we om twaalf uur, maar op woensdag is er een lunch bij waar ook ouders mogen mee-eten.

Meer weten? Bel Jentine Schipaanboord: 06-40280800, mail Gertrude de Wildt: gertrudedewildt@gmail.com of kijk op Facebook: Vakantiebijbelclub Leiderdorp.


Website over halve kunstknie in gewone taal

uitleg n Joris Jansen, orthopedisch chirurg in het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp, heeft de coronatijd ook gebruikt om zijn energie in iets positiefs te steken. Hij heeft een website opgezet met uitleg over de halve kunstknie. De site geeft informatie in gewonemensentaal.

Doel van www.halvekunstknie.nl is mensen met knie-artrose in simpele, niet-medische taal beter te informeren over potentiële voordelen van een halve kunstknie. De website omvat een artrose ‘zelftest’, een quiz en antwoorden op veelgestelde vragen. Tevens geeft de website meer informatie over de technische details en wetenschappelijke achtergronden voor wie daar geïnteresseerd in is.

Orthopedisch chirurg Joris Jansen vertelt: “Bij knie-artrose is in bijna de helft van de gevallen slechts één compartiment van de knie aangedaan. Als alleen het binnenste deel van de knie versleten is en de kruisbanden nog intact zijn, dan kan bij de meeste knie-artrose patiënten met een kleinere incisie en minder spierschade een halve knie prothese geplaatst worden. Het voordeel, naast sneller herstel, is dat onderzoek heeft uitgewezen dat gemiddeld ook een betere kniefunctie bereikt kan worden. Voorwaarde blijft uiteraard een goede indicatiestelling en juiste operatie techniek in een centrum waar deze ingreep vaak wordt uitgevoerd. Bij ervaring van meer dan 50 zogeheten hemi knie prothese ingrepen per jaar zijn complicaties namelijk significant lager, zo bleek uit recent Nederlands onderzoek."

De website www.halvekunstknie.nl is behulpzaam voor knie-artrose patiënten maar ook interessant voor zorgmedewerkers, of om te delen met familie, vrienden, buren en collega’s.