Afbeelding
Foto: J.P.Kranenburg

‘Cursisten leren hier vooral van elkaar’

n JobGroup: persoonlijke begeleiding bij zoektocht naar baan

zetje n Met zijn twaalven komen zij samen om werk te vinden. Zo ziet coördinator Marc Aldewereld van JobHulpMaatje het voor zich, als op dinsdag 1 september weer een JobGroup in Leiden van start gaat. Mensen met mogelijkheden, die een zetje in de juiste richting krijgen.

Door: Tim Brouwer de Koning

"Werk is goed voor iedereen", stelt Aldewereld, een vrijwilliger uit Oegstgeest. "Het geeft voldoening als je na afloop met verhalen thuiskomst, wat hebt beleefd. Daarbij maakt het mij weinig uit of het om betaald werk, vrijwilligerswerk of met elkaar koffie drinken gaat. Zo lang je maar meedraait in de maatschappij."

JobHulpMaatje gunt het iedereen. En stimuleert mensen met weinig zelfvertrouwen of gevoel voor eigenwaarde om zich voor te bereiden op een werkzaam leven. De laagdrempelige gratis cursus JobGroup onder leiding van Leo Kuipers ("Hij doet dit onbezoldigd voor ons") noemt Aldewereld een prima opstap naar een baan. "Het zijn zeven wekelijkse sessies van 9 tot 12 uur, waarvan het laatste uur informeel is. Natuurlijk komen bepaalde thema’s zoals competenties en sollicitatietraining aan bod. Maar het meeste leren de cursisten – vanaf 27 jaar tot 65-plus - van elkaar. Dat blijkt tijdens de laatste cursusochtend, wanneer iedereen een elevator pitch (korte presentatie over zichzelf) houdt."

Hoewel de banen momenteel niet voor het opscheppen liggen, denkt Aldewereld dat een kwart van de cursisten na de JobGroup een baan vindt. Eerdere ervaringen wijzen dat uit. "Postbestellers, banen in de logistiek, maar ook werk voor psychologen, het komt allemaal voor. Soms ontdekken cursisten beroepen waarvan ze het bestaan niet kenden. Kans van slagen is er altijd, zo lang een cursist maar gemotiveerd is om geholpen te worden. Zulke mensen zijn bij JobGroup aan het juiste adres."

De eerste aanmeldingen druppelen al binnen voordat de plaats van samenkomst bekend is. Voor de JobGroup zoekt Aldewereld een flinke zaal in Leiden, het liefst gratis. Want JobHulpMaatje beschikt niet over ruime budgetten. Met inzet van deskundige en bevlogen vrijwilligers probeert de organisatie werkzoekenden minstens zo goed te begeleiden als uitkeringsinstantie UWV dat geacht wordt te doen. "Onze doelgroep waardeert dat. Iedereen vindt de begeleiding hier heel persoonlijk. Om dat te waarborgen maken wij een groep nooit groter dan twaalf werkzoekenden."

Informatie over de JobGroup-cursus, elke dinsdag van 1 september t/m 13 oktober (9.00-12.00 uur): JobHulpMaatje@VoorElkaarLeiden.nl of 071-2032120 (kies 3).