Een van de lockdownportretten van Leonie van der Helm.
Een van de lockdownportretten van Leonie van der Helm. Foto: Leonie van der Helm

Lisette zingt 'Vlinders'

cd n ‘Vlinders’ is de titel van de nieuwe cd-single van de 15-jarige talentvolle zangeres Lisette van der Ploeg uit Leiderdorp.

Vorig jaar in de kersttijd werd haar prachtige debuut-single ‘Laat het altijd Kerstmis zijn’ goed ontvangen en werd ze regelmatig gedraaid op diverse zenders waaronder TV-Oranje.

Ditmaal is er gekozen voor een catchy, hitgevoelige, dansbare opvolger, waarvan de melodie en het refrein als een oorwurm in je hoofd blijft hangen. Een leuk detail is dat de internationaal bekende percussionist Daniel Bloem Berretty van o.a. Massada zijn medewerking aan deze productie heeft verleend. Dankzij zijn krachtige, dynamische, ritmische begeleiding, swingt deze vrolijke plaat de pan uit.

De muziek is gemaakt door de veelzijdige componist Danny Ferdinandus die al eerder diverse successen behaalde met o.a. Dani Vermeulen. Lisette’s vader Marcel van der Ploeg is verantwoordelijk voor de pakkende tekst en aangezien deze over vlinders in je buik gaat, is er een professionele clip gemaakt in de Vlindertuin te Leidschendam.

Ondertussen is Lisette alweer druk bezig in de studio met de opvolger van deze single en dus kunnen we in de toekomst nog veel meer van haar verwachten.


Lockdownportretten voor het goede doel

Crowdfundingactie n De Leiderdorpse fotografe Leonie van der Helm kon onlangs ruim 2800 euro overmaken aan Because we Carry, een Nederlandse organisatie die de vluchtelingen op Lesbos ondersteunt. Ze had het geld bijeen gebracht via een crowdfunding rondom de raamportretten die ze maakte tijdens de lockdown. Een deel van de portretten is nu te zien in Vooraf en Toe aan de Botermarkt in Leiden.

Van der Helm: “Met de komst van de coronacrisis had ik van de een op andere dag geen werk meer. Enerzijds genoot ik van de rust en van de saamhorigheid die ik om mij heen zag ontstaan, anderzijds kon ik mij heel erg opwinden over het gebrek aan solidariteit met de vluchtelingen in Zuid-Europa. Zij zitten in overvolle kampen en kunnen niet in quarantaine om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus. Die 'luxe' hebben wij in Nederland (gelukkig) wel. Al snel ontstond bij mij het idee om de thuiszittende mens achter zijn raam te gaan fotograferen. Ik maakte er een crowdfundingactie van voor Because we carry, een organisatie die vluchtelingen helpt in Kamp Moria op Lesbos. Zo kon ik mijn gemoed kalmeren en tegelijkertijd een tijdsbeeld maken. Op nog geen meter afstand maakte ik een intiem portret van de thuiszitter, iets dat in die tijd alleen nog mogelijk was door het glas dat ons scheidde.”

In totaal bracht de crowdfunding ruim 4000 euro op waarvan 70 procent naar Because we Carry ging. Van de ca. 180 portretten die Van der Helm maakte, zijn er veertien te zien in eet-, drink- en kunstlokaal Vooraf en Toe. Ook hangen er drie hele grote afdrukken (1,5 meter hoog) in pop-up hotspot De Buurt 1.5 in het Pesthuis.