Rina Cooijmans van de Oranjevereniging en locoburgemeester Willem Joosten legden samen een bloemstuk bij het monument. | Foto: PR
Rina Cooijmans van de Oranjevereniging en locoburgemeester Willem Joosten legden samen een bloemstuk bij het monument. | Foto: PR Foto: PR

Uitgebreide rondrit, geen handjes schudden

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Honderden kinderen en hun ouders staan de Sint dan op te wachten langs de kade aan de Ockenrode. Dit jaar moet dat noodgedwongen anders. “Vanwege de anderhalve meter-regel zullen we grote mensenmassa’s moeten zien te voorkomen”, aldus de organisatoren van de intocht.

Om dezelfde redenen kunnen de ontmoetingsmomenten met Sinterklaas op de winkelcentra Oranjegalerij, Santhorst en Winkelhof niet doorgaan.

De stichting is nu bezig met het uitwerken van een plan voor een rondrit door Leiderdorp waarbij de stoet met de goedheiligman en zijn entourage, inclusief muziekkorpsen, zoveel mogelijk wijken aandoet. “Wij hopen dan verspreid langs de route alle kinderen tegen te komen die normaal naar de Ockenrode zouden zijn gekomen of Sint de hand zouden zijn komen schudden bij een van de winkelcentra.”


Ingetogen herdenking bij oorlogsmonument


Joosten memoreerde in zijn toespraak de miljoenen onderdanen van het Koninkrijk die zwaar hebben geleden als gevolg van honger, dwangarbeid, geweld, vernedering en terreur tijdens de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Zeer velen hebben deze zwarte periode niet overleefd. “Op erevelden in Indonesië en daarbuiten liggen 25.000 Nederlandse doden. Vele Indonesische slachtoffers hebben geen speciale begraafplaats gekregen. De herdenking is mede een erkenning van hun plaats in de nationale geschiedenis van Nederland en benadrukt de verbondenheid van ons allen met dit gedeelde verleden.”

Na 15 augustus was er voor de overlevenden geen vrede; twee dagen werd de Indonesische onafhankelijkheid uitgeroepen. “Het daaropvolgende grootschalige oorlogsgeweld, de ongekende ontheemding en de kille ontvangst in Nederland wordt gevoeld tot op de dag van vandaag", aldus de locoburgemeester. Hij eindigde met te zeggen dat "het fijn en bijzonder is dat we nu, 75 jaar na dato, ondanks alle coronabeperkende maatregelen, hier toch in vrijheid, sober doch respectvol met elkaar kunnen herdenken."

Zie de website www.leiderdorpsweekblad.nl voor de volledige toespraak.



.