Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Huisjesmelkers

"In mijn tijd was er al sprake van een woningtekort", vertelt de man, die twee meter van mij vandaan zit. "Toen Ria en ik trouwden begonnen we op kamers bij familie. Zo ging dat bij veel stelletjes." Hij gaat door: "Er is niet veel veranderd met toen, er is nog steeds woningnood, misschien wel erger dan in 1960. Alleen inwonen wil niemand". Hij staat op, zijn vrouw heeft bloemen gekocht, ze gaan op visite.

In Leiderdorp staan huizen maar heel kort te koop, ze gaan als warme broodjes over de toonbank. Nu hoorde ik laatst het geheim van die vlotte verkoop: huizen en appartementen worden in veel gevallen gekocht door beleggers. Hun geld levert bij de bank niets op, dus kopen ze panden, knappen die op en vragen en krijgen er een torenhoge huur voor. Rendement! Of ze splitsen een woning op om zo meerdere huurders te kunnen plaatsen. De woning wordt op deze manier volledig uitgemolken door de huisbaas, de huisjesmelker. Zo is er een prins die in Amsterdam tientallen huizen heeft gekocht en verhuurt, en een lid van de Tweede Kamer die zich in Haarlem op die manier verrijkt.

Misbruik van een situatie? Ja, dat kan je wel zeggen. Kan daar dan niets tegen gedaan worden? Ja, dat kan! Dat schijnt ook te gaan gebeuren. Er zijn al plaatsen waar de politiek zich sterk maakt om de koper te verplichten zelf in het huis te gaan wonen dat hij koopt. Zelfbewoningsplicht heet dat. Daarmee wordt het tekort aan woningen niet opgelost, er komt wel een einde aan een laakbare exploitatie.

Benieuwd wie in politiek Leiderdorp hier het voortouw neemt. Om aan de vraag aan betaalbare woningen of woningen met een redelijke huur te voldoen, zo lees ik, zijn er tot 2030 landelijk 850.000 woningen nodig. Dat wordt onmogelijk gehaald wanneer de jaarproductie zoals nu op 60.000 blijft steken. Wanneer de daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen tot staan wordt gebracht, kan vanaf over vijf jaar de productie worden opgevoerd. Dat moet toch sneller kunnen!


Leiderdorps bedrijf op SBS6

tv n Het Leiderdorpse bedrijf RUFO schoonmaakdiensten BV is zondag 19 juli te zien in het SBS6 televisieprogramma Holland van Boven. In deze serie, die Nederland toont vanuit de lucht, staat dit keer de provincie Zuid-Holland centraal. Verschillende mensen vertellen over bijzonderheden van deze provincie en ook bedrijven komen aan bod. RUFO schoonmaakdiensten BV, een echt familiebedrijf, heeft met plezier meegewerkt. Twee weken geleden kwam de filmploeg van Holland van Boven langs. “Het is een leuk filmpje geworden met aandacht voor wat wij doen, de historie van het bedrijf en onze toekomstplannen”, vertelt woordvoerder Ivonne Fortman van RUFO.

De aflevering wordt uitgezonden op 19 juli om 15.00 uur en herhaald op zaterdag 25 juli om 13.00 uur.