Wethouder Rik van Woudenberg (rechts) reikte de eerste teGOEDbon uit aan Koos Chaudron. | Foto: J.P.Kranenburg
Wethouder Rik van Woudenberg (rechts) reikte de eerste teGOEDbon uit aan Koos Chaudron. | Foto: J.P.Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Tweespalt in raad over gemeentelijk huishoudboekje

n Coalitie tegen ozb verhoging, oppositie tegen bezuinigingen op welzijn

politiek n Hoe los je een structureel gat van meer dan een miljoen euro in de Leiderdorpse begroting op? Daarover zijn coalitie en oppositie het grondig oneens, zo bleek dinsdagavond 7 juli bij de behandeling van financiële kadernota 2021-2024 in de gemeenteraad. Grootste splijtpunt: voor coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie-SGP is verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) niet bespreekbaar, voor de oppositie, bestaande uit PvdA, GroenLinks en LPL, is het snijden in welzijnsvoorzieningen taboe.

Door: Corrie van der Laan

De coalitie wil bezuinigen met de kaasschaafmethode; op veel terreinen een beetje geld minder. De oppositie wil de ozb met 1 procent verhogen om bezuinigingen in het sociaal domein te voorkomen. Aan het eind van een lange vergaderavond stemde de voltallige oppositie – 10 van de 21 zetels – tegen de kadernota, die LPL voorman Hugo Langenberg karakteriseerde als “de meest asociale kadernota die ik in alle jaren dat ik meeloop heb gezien”.


Tekorten

De financiële kadernota geeft een vooruitblik op de begroting 2021, waarin het college de gemeentelijke inkomsten en uitgaven op een rijtje zet. Op het moment gaat het helemaal niet zo slecht met de Leiderdorpse financiën maar er hangen donkere wolken aan de horizon. Zoals het er nu naar uitziet is er in 2021 een tekort van ruim een miljoen euro en dat loopt op tot 1,5 miljoen euro in 2024.

De tekorten komen niet onverwacht. Wethouder Daan Binnendijk (CDA, financiën) kondigde een jaar geleden al aan er gaten in het huishoudboekje vielen door met name de hoge kosten van de jeugdzorg en noodzakelijke uitgaven voor onderwijshuisvesting. Hij gaf drie opties om dat op te lossen: bezuinigen, de belastingen verhogen of een combinatie van die twee. Vorige maand bleek uit de Kadernota dat het college ervoor kiest de lokale lasten ongemoeid te laten. Wel hebben burgemeester en wethouders 36 bezuinigingsposten gekozen uit een lijst van ruim zeventig mogelijkheden.

Bij de presentatie van de kadernota, op 8 juni, zei Binnendijk al dat de gemeenteraad andere keuzes zou kunnen maken. En dat gebeurde dinsdag ook. Zowel coalitie als oppositie zijn tegen de voorgestelde bezuinigingen op de bijzondere bijstand (25.000 euro per jaar) en het onderwijskansenbeleid (75.000 euro per jaar vanaf 2022). En alle fracties willen geld besparen door de bijdrage aan de Stichting Wijk en Wouden te schrappen (21.000 euro per jaar) en extra geld binnenhalen door verhoging van de toeristenbelasting (13.000 euro per jaar). Maar daarmee is het op met de eensgezindheid.


Incluzio

De oppositie wil ook de voorgestelde besparingen op onder meer welzijnorganisatie Incluzio (75.000 euro per jaar), de schuldhulpverlening (25.000 euro per jaar) en het Centrum voor Jeugd en Gezin (25.000 euro per jaar) van tafel hebben. Want met die bezuinigingen laat je de zwakkeren in de samenleving de rekening betalen, zei GroenLinks-fractieleider Bob Vastenhoud. Om daarvoor te compenseren, kwamen de drie partijen met een reeks van voorstellen. Eén daarvan is de verhoging van de OZB met 1 procent wat 70.000 euro per jaar zou moeten opleveren.

'Niet door de bodem'

De coalitie erkende dat de bezuinigingen op welzijn pijnlijk zijn maar, zo stelde D66-fractievoorzitter Jeroen Hendriks, “We zakken niet door de bodem.” Geert Schipaanboord (ChristenUnie-SGP) wees erop dat de 75.000 euro die Incluzio gevraagd wordt in te leveren, niet meer dan 4 procent van het totale budget van de organisatie is.

Voor verhoging van de OZB is het nu niet het goede moment, benadrukte CDA-fractievoorzitter Mirjam van der Stelt. Veel mensen voelen de financiële gevolgen van de coronacrisis en de OZB is al hoog in Leiderdorp. “U moet niet denken dat alleen rijke mensen in Leiderdorp een huis kopen.”

Wethouder Binnendijk moet wel om de tafel met Incluzio om te onderhandelen over de bezuinigingen. Er ligt immers een contract met financiële afspraken voor de komende jaren. Maar de wethouder heeft goede hoop dat gezamenlijk een oplossing gevonden kan worden.


Hoe de bezuinigingen daadwerkelijk gaan uitpakken wordt duidelijk op 6 november, als de gemeenteraad de begroting voor 2021 vaststelt.


Eerste teGOEDbon voor bewoner Oranjewijk

duurzaam n Koos Chaudron is de eerste Leiderdorpse woningeigenaar die een teGOEDbon heeft gekregen waarmee hij voor 70 euro artikelen kan aanschaffen om zijn huis te verduurzamen.

Hij kreeg de bon dinsdagmiddag 7 juli uit handen van wethouder Rik van Woudenberg (D66/Duurzaamheid) tijdens een koffiebijeenkomst over energiebesparing in de Oranjewijk.

Alle woningeigenaren in de gemeente krijgen een teGOEDbon opgestuurd. Ze kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld tochtstrips of radiatorfolie maar ook gebruikt worden als bijdrage in de aanschafkosten van apparatuur als een inductiekookplaat of een energiezuinige wasmachine. Deze maand valt bij alle Leiderdorpers een GOED-krant in de bus met meer uitleg en tips.

De gemeente kan de teGOEDbonnen aanbieden dankzij een Rijksbijdrage uit de ‘Regeling Reductie Energiegebruik bij koopwoningen’ (RRE). Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft die regeling eind 2019 geopend als onderdeel van uitvoering van de Urgenda-uitspraak. Leiderdorp heeft geld voor 2.860 teGOEDbonnen en ruim 7.800 koopwoningen, wat betekent dat niet elke woningbezitter een bon kan verzilveren. Dat gaat volgens het principe ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’.

Chaudron is vast van plan zijn bon te gebruiken en weet al waarvoor: “Uitbreiding van de ledverlichting in mijn huis!’.


Leiderdorpse Pieterpadlopers netjes op schema

wandelen n De eerste week viel niet mee. Leiderdorpers Mieke Oorschot en Aaron Pieterson, allebei 20 jaar, zijn op 6 juli gestart met het lopen van het Pieterpad en kregen vanaf dag één te maken met bakken regen.

Maar ze zijn niet van suiker en hebben stevig doorgebikkeld. Maandag bereikten ze Linde op de grens van Drenthe en Gelderland en tikten daarmee de 251 kilometer aan. Wat betekent dat ze de helft van ca 498 kilometer lange route tussen Pieterburen Pieterburen in het noordelijkste puntje van Groningen en de Sint-Pietersberg in zuidelijkste puntje van Limburg erop hebben zitten.


Goed doel

Mieke en Aaron hebben aan hun wandeltocht, die ze in twee weken willen volbrengen, een goed doel verbonden. U heeft er alles over kunnen lezen in de krant van 1 juli. Via Facebook (www.facebook.com/donate/559445711412611/) zijn ze een inzamelingsactie gestart ten bate van de Nederlandse Cystic Fybrosis Stichting. Op diezelfde Facebookpagina delen ze ook foto’s, en een blog van hun wandeltocht. Wie het goede doel wil steunen maar dat liever niet via Facebook doet, kan een mailtje sturen naar Mieke via mieke.oorschot@outlook.com. Er was maandag al 1371 euro binnengekomen, maar meer is natuurlijk altijd welkom.


'Hele pad is mooi'

Ondanks de regen dagen en wat knieproblemen van Mieke hebben ze tot nu toe genoten van de tocht. “Het hele pad is echt mooi en we zien zoveel nieuws. Nu met goed weer ziet het er alleen nog maar beter uit”, liet Mieke maandag weten.

Mieke en Aaron houden de moed erin. | Foto: PR