De Munnikkenmolen in de Munnikkenpolder, met op de voorgrond bloeiende zwarte mosterd. | Foto: PR
De Munnikkenmolen in de Munnikkenpolder, met op de voorgrond bloeiende zwarte mosterd. | Foto: PR Foto: PR

Eindelijk weer met IVN de Munnikkenpolder in

excursie n Vanwege de coronacrisis konden de excursies van de IVN naar de Leiderdorpse Munnikkenpolder maandenlang niet doorgaan. Maar nu mag het weer! IVN-gidsen gaan op vrijdag 10 juli van 19.30 tot 21.00 uur wandelen in de polder. Geïnteresseerden zijn welkom om mee te lopen.

Er is nu veel te genieten in de polder. In de vogelplas bruist het van (jong) leven. De zorgzame klutenouders verjagen volhardend het bergeendenpaartje uit de buurt van hun vier kleintjes, kleine plevieren scharrelen actief rond en de visdiefjes (ongeveer dertig broedende vrouwtjes) alarmeren massaal als meeuwen of andere predators komen aanvliegen. De planten, waaronder de zwarte mosterd, staan in bloei, maar de maaimachine dreigt.


Groepjes van vijf

De IVN gidsen zijn voorzichtig en houden zich strikt aan de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent dat de wandelaars afstand houden en dat wordt gelopen in groepjes met maximaal vijf deelnemers per gids. Daarom is vooraf aanmelden voor deze excursie noodzakelijk. Aanmelden kan via e-mail maddyvanholland@ziggo.nl, wie zich aanmeldt, ontvangt een bevestiging.


Verzamelen

De groepjes verzamelen vanaf 19.15 uur in de polder onderaan de brug over de A4. De opgang naar de brug is te bereiken via de Willem-Alexanderlaan schuin tegenover het gemeentehuis of via de Boomgaardlaan. Zorg voor voldoende kleding en neem vooral uw eigen kijker mee, want de gidsen kunnen hun kijkers niet uitlenen. Ook worden dit keer geen telescopen gebruikt.


Romeinse zomervakantie in Rijksmuseum van Oudheden

familietentoonstelling n Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden staat deze zomervakantie (tot en met 30 augustus) in het teken van de Romeinen.

Zo’n 2000 jaar geleden liep de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, de Limes, dwars door Nederland. Langs de rivier de Rijn. Archeologen deden in de Romeinse forten en de omliggende dorpjes heel veel bijzondere vondsten, zoals de zwaarden en helmen van de soldaten, maar ook kinderspeelgoed en sieraden van hun vrouwen en kinderen. Meer dan driehonderd van die spullen zijn nu te zien in de familietentoonstelling ‘Romeinen langs de Rijn’. Kinderen van 7 jaar en ouder kunnen daar al puzzelend met een speurboekje de verhalen van al die Romeinen langs de Rijn ontdekken.

Voor iedereen van 10 jaar en ouder is er de app ‘Romeinen Quest’. Daarmee zijn de Romeinen Marcus, Caius, Flavia of Valeria te volgen in de museumzalen over Nederland in de Romeinse tijd. Door puzzels te kraken en te speuren naar aanwijzingen bepaal jij hun reis en hun lot. En zo leer je al gamend de mooiste verhalen over de museumcollectie kennen. De app ‘Romeinen Quest’ is gratis te downloaden in de App Store en in de Play Store als onderdeel van de Limes-app.

Rijksmuseum van Oudheden is gevestigd aan het Rapenburg 28 in Leiden. Het museum is elke dag open van 10.00 tot 17.00 uur. Vooraf kaarten reserveren kan via www.rmo.nl.

In de grote entreehal van het museum staat een Romeinse stad van Playmobil. | Foto: PR