Wethouder Willem Joosten en project manager van Swim to Fight Cancer Leiderdorp Claudia Hoogmoed samen met zwemmascotte Jip, vlak voor ze de Dwarswatering in gaan. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Willem Joosten en project manager van Swim to Fight Cancer Leiderdorp Claudia Hoogmoed samen met zwemmascotte Jip, vlak voor ze de Dwarswatering in gaan. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Wethouder geeft voorzet voor Swim to Fight Cancer 2021

n Volgend jaar met hopelijk vijfhonderd Leiderdorpse deelnemers

Door: Corrie van der Laan

benefiet n De eerste Leiderdorpse editie van Swim to Fight Cancer, die op zondag 30 augustus zou plaatsvinden, is geschrapt vanwege het coronavirus. Om toch wat aandacht te vragen voor Fight Cancer en het onderzoek dat de organisatie ondersteunt, zwom de Leiderdorpse sportwethouder Willem Joosten (VVD) zaterdag een stukje in de Dwarswatering, samen Claudia Hoogmoed, project manager van Swin to Fight Cancer Leiderdorp. Een voorproefje voor 29 augustus 2021, wanneer het benefiet zwem-evenement in Leiderdorp in de herkansing gaat.

Het werd een intiem gebeuren, met slechts een tiental aanwezigen, voornamelijk organisatoren en pers. Ondanks de miezerregen en stevige wind was de sfeer prima. Maar de lokale primeur van Swim to Fight Cancer had er natuurlijk eigenlijk heel anders uit moeten zien, vertelt Hoogmoed. “Wij gingen uit van in totaal zo’n vijfhonderd zwemmers, waaronder vijf businessteams van tien personen, honderdvijftig kinderen en driehonderd losse deelnemers. En natuurlijk heel veel toeschouwers aan beide kanten van het water en op de brug.”


Miljoenen voor onderzoek

Swim to Fight Cancer wordt al een jaar of vijf georganiseerd in steeds meer gemeenten in Nederland. Hoogmoed: “De organisatiekosten worden gedekt door sponsorgelden. Deelnemers betalen een inschrijfgeld en laten zich vaak ook sponsoren door familie en vrienden. De afgelopen edities leverde dat over het hele land genomen zo’n 2,5 tot 3 miljoen euro per jaar op. Geld waarmee Fight Cancer onderzoek naar kanker financiert.”


Namens de burgers

Dit jaar zou het open water zwemevenement op maar liefst 22 locaties plaatsvinden. Maar corona zette hier een streep door. Als alternatief voor de grote actie heeft Swim to Fight Cancer gevraagd of leden van het college van burgemeester en wethouders in de verschillende gemeenten namens hun burgers een deel van het beoogde parcours wilden zwemmen. De oproep had succes: zaterdag zwommen in vijftien gemeenten in totaal dertien burgemeesters en zeven wethouders een stukje van de Swim to Fight Cancerroute. De Leiderdorpse wethouder Willem Joosten was een van hen.

Naast de brug naar sportpark De Bloemerd ging Joosten op de natte en kille zomerochtend met volle overtuiging het water van de Dwarswatering in als vertegenwoordiger van de Leiderdorpers. “Dit is iets waar de gemeente zich graag voor inzet. Iedereen heeft in zijn omgeving wel te maken met kanker, het gaat ons allemaal aan”, aldus de wethouder. Volgend jaar staan Claudia Hoogmoed en haar team opnieuw paraat om Swim to Fight Cancer in Leiderdorp te organiseren. En dan geeft de gemeente opnieuw haar volledige medewerking, zo beloofde Joosten.

Kijk op de website fightcancer.nl voor meer informatie over Swim to Fight Cancer, het onderzoek dat wordt gesteund en mogelijkheden om te doneren.


Oogst schooltuinen voor de voedselbank

Aardappels n De leerlingen van groep 6 van de Leiderdorpse basisscholen konden afgelopen voorjaar vanwege de coronacrisis niet aan de slag op het schooltuinencomplex in park De Bloemerd. Maar dat betekent niet dat de tuintjes braak zijn blijven liggen. Vrijwilligers hebben een aantal gewassen geteeld en vorige week kon geoogst worden. Dat leverde zes kratten aardappelen en een krat courgettes op voor de Voedselbank Leiden en omstreken.


Op slot was geen optie

Het was de bedoeling dat het schooltuinenseizoen in de laatste week van maart van start zou gaan met het traditionele paadjes trappen. Maar daar zette de lockdown een streep door. Het bestuur van de schooltuinen en de vrijwilligers realiseerden zich dat het geen optie was het schooltuinencomplex gewoon op slot te gooien; alles zou dan dichtgroeien met onkruid met als gevolgd dat tuinieren volgend seizoen een stuk lastiger zou worden. Bovendien waren de pootaardappelen, pootuien en alle zaden al besteld en geleverd. Samen is besloten om toch een aantal tuintjes uit te zetten, aardappelen en uien te poten en een deel in te zaaien met afrikanen, bloemen die goed zijn voor de bijen.

Vorige week was het tijd om de aardappelen te rooien en was een deel van de courgettes rijp voor de pluk. In de komende periode is het de bedoeling om nog meer courgettes en ook uien naar de Voedselbank te brengen.


Honing

De bijen in de bijenstal op het complex van de Schooltuinen hebben ook weer hun best gedaan en er is, net als voorgaande jaren, honing te koop. Dat kan elke woensdagmorgen tussen 9.30 uur en 12.00 uur. Loop gerust even binnen.

Vrijwilligers Reyneke en Henry regelden de gewassen voor de Voedselbank. | Foto: PR