Afbeelding
Foto: Anko Lubach

Boterhuispolder op z'n mooist

zonsondergang n Aan het eind van de tropisch warme donderdag 25 juni was het heerlijk om te wandelen in de Boterhuispolder. Leiderdorper Anko Lubach neemt dan altijd zijn camera mee. Hij hoopte op een mooie zonsondergang en werd op zijn wenken bediend.

Bovenstaande foto heeft Lubach om iets over half 10 genomen aan de zuidkant van de polder, nabij de 'Koeienrotonde' in de Oude Spoorbaan, kijkend naar het noordoosten, in de richting van de Zijl. Op de achtergrond zijn de bomen langs de Nieuweweg te zien.


Kerken weer voorzichtig open

Aanpassingen n Gedurende de hele coronacrisis was het in principe toegestaan om kerkdiensten te houden met maximaal dertig bezoekers. Daar werd vrijwel geen gebruik van gemaakt; bijna alle kerken namen het zekere voor het onzekere en schakelden waar mogelijk over op online diensten. Maar nu per 1 juli de coronamaatregelen verder versoepeld worden en bijeenkomsten met maximaal honderd mensen zijn toegestaan - mist de anderhalve meter wordt gehandhaafd - gaan de ‘live’ kerkdiensten weer voorzichtig van start. Ook in en rond Leiderdorp.


Scheppingskerk

In de Scheppingskerk van de Protestantse Gemeente Leiderdorp wordt zondagochtend 12 juli voor het eerst weer een fysieke kerkdienst gehouden. Er is ruimte voor vijftig kerkgangers. Massaal zingen is niet toegestaan, net zo min als het gebruik van de garderobe of koffiedrinken na afloop. Ook gelden speciale looplijnen en moeten mensen op anderhalve meter van elkaar plaatsnemen. Wie erbij wil zijn, moet vooraf een plek reserveren. De kerkleiding wil het aantal plaatsen geleidelijk uitbreiden naar tachtig, voorlopig het maximum in de Scheppingskerk.

Om ook de thuisblijvers te bedienen, heeft de Protestantse Gemeente Leiderdorp nu ook de beschikking over apparatuur om kerkdiensten live uit te zenden via www.pgleiderdorp.nl.

Goede Herderkerk

In de rooms-katholieke Goede Herderkerk aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude-Rijndijk worden vanaf zondag 5 juli weer vieringen gehouden. Daarbij kunnen maximaal 70 kerkgangers aanwezig zijn. Ook hier geldt dat vooraf aanmelden verplicht is. In de kerk worden looproutes gemaakt en er wordt na afloop van de dienst geen koffie of thee geschonken. Diensten blijven digitaal te volgen via kerkdienstgemist.nl.