Inzameling oud papier op nieuwe manier

scheppingskerk n Een golf van opluchting gaat door Leiderdorp. Vanaf dinsdag 7 juli kunnen mensen hun oud papier eindelijk weer naar de Scheppingskerk brengen. Deze maandelijkse service aan de Van Poelgeestlaan 2 was door de corona-crisis geruime tijd onmogelijk, maar kan op een nieuwe manier worden hervat.

Ook coördinator Hans Kapteyn van de Protestantse Gemeente Leiderdorp is blij met de hervatting van de inzameling, die tussen 7.00 en 16.30 uur plaatsheeft. ”Mensen kunnen voorlopig alleen met oud papier en karton bij ons terecht”, zegt hij. ”Voorheen namen wij ook boeken in ontvangst, maar daarvoor hebben wij nu helaas geen plaats. Er komt pas ruimte als we een boekenmarkt hebben gehouden. Dat zal vanwege de hygiënevoorschriften nog niet zo snel gebeuren.”

Hans Kapteyn zegt het met bloedend hart, want onder normale omstandigheden neemt hij boeken met open armen in ontvangst. "Ik snap dat mensen meteen aan onze kerk denken als zij boeken een mooie bestemming willen geven. In de loop der jaren hebben wij een naam opgebouwd. Maar inzamelen zonder verkoopmogelijkheden tijdens een boekenmarkt is onmogelijk. Hopelijk kunnen mensen hun boeken zo lang zelf nog even stallen, want die hoeven van mij


Oud papier en karton welkom, boeken nog even niet

niet bij het oud papier terecht te komen."

Wat de inname van het oud papier betreft, hanteren de vrijwilligers van de kerk op dinsdag 7 juli een nieuwe werkwijze, corona-proof. Kapteyn: "Om onnodige drukte te vermijden en ten minste anderhalve meter afstand te houden, laten we mensen hun oud papier op tafels leggen. Pas daarna ontfermen wij ons erover. Het is wat omslachtiger, maar veiligheid en gezondheid van ieder gaan boven alles.’’

Op een vergelijkbare manier is het straks ook weer mogelijk om houdbare artikelen voor de Voedselbank Leiden en omstreken op de maandelijkse ‘oud-papierdag’ aan te bieden. Coördinator Ellis Groothoff ziet hierin een welkome aanvulling op de wekelijkse Voedselbank-momenten: maandag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur in de Scheppingskerk en dinsdag en woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in de Dorpskerk.

Meer inlichtingen: kerkelijk bureau Protestantse Gemeente Leiderdorp 071-5890259 of kerkbureau@pgleiderdorp.


Ruilwinkel blijft hele zomervakantie open

ruilen n De ruilwinkel aan de Buitenhoflaan 1 in Leiderdorp blijft de hele zomer, ook in de zomervakantie, open op de woensdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Bij de ruilwinkel kunnen mensen spullen inleveren die niet ze meer gebruiken. Dat levert punten op waarmee ze andere spullen uit de ruilwinkel kunnen 'kopen'.

Vanzelfsprekend moeten bezoekers zich in de winkel houden aan de geldende regels van het RIVM. De inrichting is zo aangepast dat het mogelijk is anderhalve meter afstand te houden. Om te zorgen dat er niet te veel klanten in de winkel zijn, wordt momenteel gewerkt met tijdslots van een half uur. Een tijdslot is te reserveren door op maandag tussen 13.00 en 17.00 uur te bellen met 06 27376668. Ook worden per klant niet meer dan tien artikelen ingenomen. Het uitgebreide protocol met de regels staat op de website www.incluzioleiderdorp.nl/ruilwinkel.