Zwanen op het Heelblaadjespad.
Zwanen op het Heelblaadjespad. Foto: PR

Nota circulatie laat niet alles zien

In de Nota Circulatie stelt het gemeentebestuur dat ze er voor zorgt dat er minder tot geen sluipverkeer door de woonwijken rijdt. Het is echter onvermijdelijk dat dit niet voor het Zijlkwartier geldt. Hier zal een toename plaatsvinden.

Voor bestuurders die de Engelendaal irritant vinden omdat daar een fietser of voetganger die wil oversteken een horde auto’s laat stoppen door op een knopje te drukken, blijft het aantrekkelijk een sluiproute te nemen. Auto’s die van de Willem de Zwijgerlaan (via de afslag Baanderij) of van de Baanderij komen en naar de Stierenburg of het Oude Dorp willen, rijden nu vaak via de Van Poelgeestlaan. Maar dat wordt in de plannen van het gemeentebestuur ontmoedigd door het aanbrengen van een 'knip' aldaar. Als alternatief zullen ze dan via de Touwbaan, Van der Marckstraat, Pinksterbloem en Splinterlaan gaan. Dat de genoemde sluiproute gebruikt zal worden is wel bewezen toen enige tijd geleden bij wijze van proef de Van der Marckstraat werd afgesloten voor verkeer richting de Vronkenlaan. Het verkeer op de Splinterlaan nam toen enorm toe, zowel in de spits als daarbuiten. Dit moet ook uit de cijfers van het toen gehouden kentekenonderzoek zijn gebleken.

Het opnieuw uitnodigen tot gebruik van deze sluiproute is erg onwenselijk om een paar redenen. Ten eerste is veel autoverkeer door de smalle Pinksterbloem met veel fietsers onveilig. Ten tweede heeft de Splinterlaan veel (T-)kruisingen. Ten derde is dit een route met heel veel eengezinswoningen met een slechte geluidsisolatie van de gevels en ook appartementen waarvoor deels hetzelfde geldt. Op al deze aspecten is een sluiproute via de Van der Marckstraat, Van Poelgeestlaan en Laan van Ouderzorg minder problematisch. Dus waarom deze keuze? En was het niet transparant geweest om in de nota op dit aspect te wijzen?

Het is vloeken in de kerk maar ik denk, zeker als de routes om Leiden en Leiderdorp klaar zijn, het invoeren van een groene golf op de Engelendaal de knips bijna overbodig maakt. Dat zal de productie van lawaai en CO2 op de Engelendaal door steeds maar remmende en optrekkende voertuigen flink beperken.


E. Iwema, Leiderdorp



Doorfietsroutes

Zoals u wellicht weet gaat de financieel in nood zijnde gemeente een onderzoek doen naar de mogelijkheid van drie zogenoemde doorfietsroutes in ons mooie dorp. Dit staat te lezen in de nota langzaam verkeer (pub. mei 2020). De fietsers moeten met minimaal 15 km/u zonder hindernissen kunnen (door)fietsen. Het gaat hier om routes waar fietsers en voetgangers gezamenlijk gebruik maken van hetzelfde pad, met name om de Laan van Berendrecht, het pad langs de Dwarswatering (Bloemerd kant) en het Heelblaadjespad.

Dat laatste pad is afgelopen jaar door de gemeente extra omarmd als ontwikkelgebied van de ecologische hoofdstructuur. Medewerkers van de Heemtuin, de groenvoorziening en de buurtbewoners acteren gezamenlijk in de ontwikkeling van de biodiversiteit van de flora en fauna van het Heelblaadjespad. Eerder heeft deze krant geschreven over die ontwikkeling en de biologische ontdekkingstocht op het pad aan de leerlingen, van de direct aan het pad gevestigde basisschool de Hasselbraam.

Het onderzoek is nog niet gestart, of het moet door de groep zwanen (foto rechts) zijn die zich deze week verplaatste over het Heelblaadjespad van de vijver bij de Dragontuin naar de sloot bij de Gallaslaan (ecologische verbindingszone). De op de schoolbel wachtende groep ouders (foto onder) zullen hun heil elders moeten zoeken als zij hun kinderen komen ophalen. Het huidige voetpad met gedoogde fietsers gaat er anders uitzien.


Job Wolfslag, Leiderdorp

Afbeelding