Leerlingen van Theaterplaats tijdens een voorstelling. | Foto: J.P. Kranenburg
Leerlingen van Theaterplaats tijdens een voorstelling. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

JTS Theaterplaats start weer in september

Toneel n Als alles goed gaat, start de Leiderdorpse JeugdTheaterSchool Theaterplaats op 3 september weer met de theaterlessen. Dat beginnen ook de repetities weer voor de theatervoorstelling met de spannende titel ‘Op Avontuur’.

Het was een grote teleurstelling voor de jonge leerlingen van Theaterplaats dat door de coronacrisis in maart gestopt moest worden met de lessen en de repetities. Iedereen was zich aan het voorbereiden voor de eindvoorstelling. De rollen waren verdeeld en de kinderen kenden hun teksten al, de kostuums waren bijna klaar en ook aan het decor werd druk gewerkt.

Maar na de zomervakantie wordt de draad weer opgepakt. Dan beginnen de lessen weer en worden de repetities voor ‘Op Avontuur’ hervat.

Kinderen die ook het ‘theateravontuur’ willen beleven en willen weten of toneelspelen en theater maken echt iets is voor hen is, kunnen zich (via hun ouders) aanmelden en inschrijven voor de proeflessen en ook voor de theatercursus 2020-2021. Stuur daarvoor een mail naar info@theaterplaats.nl.


Samen geschiedenis schrijven over corona

oproep n Erfgoed Leiden en Omstreken bouwt aan een digitaal archief over de gevolgen van het coronavirus. Het virus heeft een ongekende invloed op ons dagelijks leven. Om samen deze geschiedenis vast te leggen roept Erfgoed Leiden de hulp in van alle inwoners van Leiden en omstreken. Voor het Corona-archief zoekt Erfgoed Leiden materiaal over opmerkelijke en bijzondere momenten vanaf half maart 2020. Dit materiaal kan digitaal aangeleverd worden via de website www.erfgoedleiden.nl.

De meeste mensen zullen zich deze uitzonderlijke periode nog lang herinneren: de sluiting van de terrassen, de stille straten en parken, de lege schappen bij supermarkten of de erehaag bij een begrafenis. Maar ook het niet-naleven van de maatregelen, zoals de bezoeken aan de bollenvelden. Daarnaast zijn sociale initiatieven ontstaan met grote samenhorigheid om elkaar te helpen. Hierover wordt veel digitaal en via sociale media gecommuniceerd, maar ook worden er briefkaarten gestuurd en pamfletten opgehangen in winkels. Deze informatie is het bewaren waard en vormt straks de herinnering voor later en een stukje historie voor de nieuwe generaties.

Het gaat om al het materiaal dat een beeld geeft van de invloed van het coronavirus op ons dagelijks leven. Denk aan: Foto’s van informatieborden, spreuken op straat, filmpjes van solidariteitsacties. Het materiaal kan bestaan uit foto’s, filmpjes, posters, flyers en misschien houdt u wel een dagboek bij.

Beschrijf wat er te zien is op uw foto of materiaal, waar en wanneer de foto is genomen of materiaal is gemaakt, als u weet wie op de foto’s staat is dat heel zinvol. Kortom, hoe meer informatie u aanlevert hoe interessanter het is voor de onderzoekers in de toekomst.

Mail naar corona@erfgoedleiden.nl voor meer informatie.


Boerhaave lanceert podcast ‘Besmet!’

serie n Rijksmuseum Boerhaave brengt bij de tentoonstelling ‘Besmet!’ een gelijknamige podcast uit. De zesdelige serie vertelt over uitbraken van epidemieën vroeger en nu. Wetenschappers trekken opmerkelijke parallellen tussen actuele verhalen en inzichten uit de geschiedenis.

Begin juli komt de eerste aflevering uit. Hierin vertellen psychiater en filosoof Damiaan Denys en hoogleraar literatuur- en cultuurgeschiedenis Lotte Jensen over de ontwrichting van de maatschappij en de opvallende gevolgen. De tweede aflevering biedt een inkijk in de strijd tegen het virus met Hanneke Schuitemaker van Janssen Vaccines, een van de vooraanstaande wetenschappers in de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus. En medisch historicus Eddy Houwaart vertelt over de eerste vaccins tegen pokken en polio.

De teaser is al beschikbaar. Abonneren op de afleveringen van de podcast kan via de website van Rijksmuseum Boerhaave, of via alle podcastplatforms, zoals Spotify, Apple Podcast (iTunes) en andere gangbare Podcast-apps.

Afbeelding