Het bestuur van VTV de Bloemhof. v.l.n.r . Erwin Haveman, Henk Distelvelt, voorzitter Rob Jansen en  Edwin Brugman.
Het bestuur van VTV de Bloemhof. v.l.n.r . Erwin Haveman, Henk Distelvelt, voorzitter Rob Jansen en Edwin Brugman. Foto: Corrie van der Laan

Hobbytuinieren zit in de lift

n Veel belangstelling voor open dag VTV De Bloemhof

wachtlijst n De wachtlijst voor een tuin bij de Leiderdorpse Volkstuinvereniging De Bloemhof is sinds zaterdag weer goed gevuld. Tientallen belangstellenden kwamen op de Open Moestuindag van 20 juni af en een flink aantal daarvan wil aan de slag met een tuin zodra er eentje vrij komt.

Dat de open dag in de tweede helft van juni was gepland, is zeker niet toevallig. “De tuinen zijn nu op zijn mooist en de oogsttijd is begonnen”, zegt voorzitter Rob Jansen. Hij is trots op het volkstuinencomplex dat een grondige opknapbeurt achter de rug heeft. “Dat is echt een teamprestatie geweest”, zo prijst hij zijn medebestuurders en andere vrijwilligers.


Verjonging

Zowel het bestuur als het ledenbestand van de veertig jaar oude volkstuinvereniging is de afgelopen tijd opvallend verjongd. Hobbytuinieren zit in de lift, merken ze bij De Bloemhof. “Een aantal oudere leden is gestopt. Enkele van hen hadden een dubbele of driedubbele tuin, die we weer gesplitst hebben. We konden daarmee vrijwel de hele wachtlijst die we hadden bedienen. Dat betekent dat er aardig wat nieuwe leden bij gekomen zijn”, vertelt bestuurslid Erwin Haveman. “Nu we zo’n beetje klaar zijn met de aanpak van het complex, gaan we inzetten op het versterken van de sociale verbinding door bijvoorbeeld workshops en gezellige bijeenkomsten voor de leden.”

De eerste bezoekers stonden zaterdag al ruim voor elf uur, de officiële starttijd, voor de poort, de laatsten vertrokken tegen drieën. Allemaal kregen ze een minislaplantje in een pot mee. Prima oefenmateriaal voor aspirant-hobbytuinders; wie de plant goed verzorgt, kan over een kleine twee weken sla uit eigen pot eten.


Snel aan de slag met verbeterplan

VERVOLG VAN VOORPAGINA


De Rekenkamercommissie heeft een reeks van aanbevelingen gegeven, waarmee het college aan de slag gaat. De gemeenteraad benadrukte maandagavond dat er nu ook snel merkbaar resultaat moet komen. Een raadsmeerderheid (alleen de PvdA stemde tegen) nam een amendement van D66 aan om in de begroting heldere indicatoren op te nemen waarmee effecten van het verbeterplan gemeten kunnen worden. Ook moet verantwoordelijk wethouder Daan Binnendijk (CDA) komen met een overzicht van welke maatregelen sinds 2017 zijn beloofd om de communicatie met de burgers te verbeteren en wat daarvan terecht is gekomen.


Kijk uit voor eikenprocessierupsen

Waarschuwing n Ook in Leiderdorp rukt de eikenprocessierups weer op. Rond een flink aantal bomen in park De Bloemerd en enkele bomen in park De Houtkamp zijn weer de bekende rood-witte linten gespannen met de waarschuwing: Pas op!! Eikenprocessierups!!

In april zijn eikenbomen in het dorp besproeid met nematoden, kleine aaltjes die de rupsen doden, maar dat is niet afdoende geweest. In mei is een flink aantal nesten met rupsen verwijderd, alleen al op het volkstuinencomplex in De Bloemerd waren het er meer dan vijftig.

De eikenbomen in het dorp worden gemonitord maar oplettendheid is dus geboden. Wie eikenprocessierupsen ziet, wordt gevraagd dat te melden bij de gemeente.


Twintig vaders verrast met Baanderij-cadeau

vaderdag n Een aantal vaders in de Leidse regio werd zaterdag verrast met een cadeau, van winkelboulevard De Baanderij.

Kinderen konden hun vaders aanmelden voor een verrassing. In totaal zijn er twintig cadeaus uitgedeeld, waaronder een boormachine, gereedschapskist, buitenzwembad, kwastenset en schroevendraaierset.

In de coronatijd wilde De Baanderij geen extra mensen naar de boulevard trekken door een vaderdagactie rondom de winkels te organiseren. Door op deze persoonlijke manier de vaders in het zonnetje te zetten, was er toch nog een actie waarbij er vaders blij gemaakt zijn. De cadeaus werden zaterdagochtend aan huis bezorgd.

De vader op de foto werd verrast met een heggenschaar. Zijn dochters hadden hem aangemeld, met een beetje hulp van hun moeder. (Foto: Rudeboy Media B.V.)

Afbeelding