Afbeelding
Foto: J.P. Kranenburg

Vragen over gebrek aan burgerparticipatie bij nieuwe verkeersnota's

politiek n Natuurlijk is het door de coronacrisis lastiger om burgers mee te laten praten over de nieuwe verkeersplannen van de gemeente Leiderdorp. Maar er moeten toch mogelijkheden zijn om omwonenden beter te betrekken dan nu gebeurt, vindt raadslid Geert Schipaanboord van de ChristenUnie-SGP. Hij vraagt burgemeester en wethouders hoe zij voldoende ruimte willen geven aan Leiderdorpers die hun zegje willen doen over verkeersknelpunten in hun omgeving. Waarbij hij onder meer denkt aan de situatie op de Van der Valk Boumanweg en de plannen om sluipverkeer te weren door ‘knippen' te maken in de Van Poelgeestlaan en Heinsiuslaan.

Door: Corrie van der Laan

Ook LPL-raadslid Eric Filemon stelt vragen over het gebrek aan burgerparticipatie bij het opstellen van de nieuwe verkeersnota’s. Hij wijst op een brief van de Belangengroep Van der Valk Bouwmanweg (BVB) die begin maart een knelpuntenkaart van de weg naar het college heeft gestuurd met daarbij een uitnodiging om hierover in gesprek te gaan. De BVB kreeg als reactie op die uitnodiging een telefoontje dat vanwege de coronamaatregelen zo’n gesprek niet mogelijk was. “De BVB is gedesillusioneerd en voelt zich niet serieus genomen”, aldus Filemon.        

In januari dit jaar heeft de gemeenteraad unaniem groen licht gegeven aan de mobiliteitsvisie ‘Bereikbaar en op weg’. Daarin staan als hoofddoelen het verbeteren van de veiligheid en het comfort van fietsers en voetgangers, het weren van sluipverkeer uit de wijken en het behouden en zo mogelijk verbeteren van het openbaar vervoer. Hoe die doelen bereikt moeten worden, is uitgewerkt in de deelnota’s ‘Langzaam verkeer’, ‘Circulatie’ en ‘Openbaar vervoer’. In januari was het nog de bedoeling dat omwonenden via ‘ateliers’ betrokken zouden worden het opstellen van die deelnota’s. Maar daar is door de corona-crisis niets van terecht gekomen.


De deelnota’s zijn 19 mei vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders en liggen voor iedereen ter inzage (ga naar www.leiderdorp.nl, en zoek op ‘Ontwerpnota’s mobiliteitsvisie’). In de gemeenterubriek in deze krant wordt uitleg gegeven over de nota’s (zie pagina's 7 en 8). Wie vragen heeft, kan die telefonisch stellen op dinsdag 23 juni. Op- of aanmerkingen kunnen tot 2 juli als zienswijzen kenbaar gemaakt worden.


Nieuwe locatie voor Dirk

VERHUIZING n Dirk van den Broek Leiderdorp is verhuisd naar een nieuwe locatie in Winkelhof. De plek tegenover schoenwinkel Nelson is verruild voor een ruimte met anderhalf keer zoveel vloeroppervlakte in de noordwesthoek van het winkelcentrum. De supermarkt omvat nu het hele gebied tussen parfumerie Beauty X Schouten en damesmodewinkel Mod'els, inclusief de gang die daar voorheen liep. De supermarkt is ruim opgezet. Nieuw toegevoegd is de borrelshop (slijterij afdeling). Ook heeft de Dirk nu scan & go.

In verband met de verhuizing was Dirk gesloten vanaf zaterdagmiddag 13 juni om 15.00 uur. Dinsdagochtend 16 juni om 7.00 uur gingen de deuren weer open op de nieuwe plek. | Foto: J.P. Kranenburg


Particulieren kunnen subsidie aanvragen voor elektrische auto

duurzaam n Particulieren die een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse kopen of leasen, kunnen daarvoor vanaf 1 juli subsidie aanvragen via www.rvo.nl/sepp. Voor gebruikte auto’s is de subsidie maximaal 2.000 euro, voor nieuwe auto’s maximaal 4.000 euro.

De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) is opgezet door de rijksoverheid om het rijden met volledig elektrische kleine en compacte middenklasse personenauto’s aantrekkelijker maken.

Alleen particulieren komen eenmalig voor deze subsidie in aanmerking. De auto’s moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten 100 procent elektrisch zijn en een actieradius hebben van minimaal 120 kilometer. De oorspronkelijke nieuwprijs moet tussen 12.000 en 45.000 euro liggen. De auto moet zijn geproduceerd als elektrische personenauto en mag dus niet omgebouwd zijn tot elektrische auto. Op de Autolijst SEPP (te vinden op www.rvo.nl) staan merken, modellen en typen elektrische auto’s die in aanmerking komen voor de subsidie.

Aanvragen van de subsidie kan pas nadat een koop- of leaseovereenkomst is gesloten. De datum op die overeenkomst moet op of na 4 juni 2020 zijn.

De regeling geldt tot en met 2025.