De straatjutters hadden vrijdag na drie maanden gedwongen pauze weer zin om aan de slag te gaan. | Foto: J.P. Kranenburg
De straatjutters hadden vrijdag na drie maanden gedwongen pauze weer zin om aan de slag te gaan. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Straatjutters zijn weer begonnen

opruimen n Voor het eerst sinds twaalf weken waren afgelopen vrijdag en zaterdag, 12 en 13 juni, de straatjutters weer actief om Leiderdorp wat schoner te maken.

Op vrijdag was het de beurt aan het gebied tussen Santhorst en zwembad De Does. Daarnaast werd park De Houtkamp aangepakt. Een groep van vijftien jutters startte vanaf het voormalige MEC gebouwtje naast de kinderboerderij. Op zaterdag was de Vogelwijk aan de beurt met een iets kleinere groep.

De laatste maanden is er geen zwerfafval geraapt door de straatjutters omdat het onduidelijk was hoeveel risico dit zou geven op besmetting met COVID-19. Via peuken en drankverpakkingen zou het virus misschien overgedragen kunnen worden. 'Zwerfinator' Dirk Groot laste een pauze in en de straatjutters ook. Die pauze duurde bijna drie maanden. Maar nu zijn ze weer van start. Uiteraard met de nodige voorzorgen om het veilig te houden. Koffie en koek in de open lucht in plaats van binnen. En zelf meebrengen in plaats van getrakteerd worden.


Weinig mondkapjes

Opvallend is dat bij de opruimrondes van vrijdag en zaterdag niet veel mondkapjes en handschoenen gevonden zijn. De angst dat die massaal op straat belanden, lijkt vooralsnog ongegrond in Leiderdorp. De straatjutter raapten vooral het gebruikelijke afval: blikjes, flesjes en peuken.

De straatjutters blijven om de week actief. Kijk voor data en meer informatie op de website https://straatjuttersleiderdorp.jouwweb.nl en op Facebook (Straatjutters Leiderdorp).


Slagwerk, ukelele, samenspel en meer

workshops n Na een periode van online lessen kreeg stichting MOL, net als alle andere muziekscholen, toestemming om op 1 juni de deuren voor haar leerlingen te openen. Dat betekent dat er voor de leerlingen weer samenspel mogelijk is en de geplande WorkshopWeek van 20 tot en met 27 juni door kan gaan.

De activiteiten in de WorkshopWeek zijn toegankelijk voor iedereen, beginner of gevorderde, jong of oud. Voor de jeugd zijn er meespeelsessies gitaar of slagwerk, een workshop ukelele, een muzikale speurtocht voor kinderen vanaf 8 jaar, bandcoaching, een gemengd ensemble. Volwassenen kunnen onder andere deelnemen aan een online lezing, René de Vries, auteur van het boek Met een cello door Siberie vertelt over de bijzondere belevenissen van de eerste vrouwelijke podium celliste.

De week wordt afgesloten met een Open Dag op zaterdag 27 juni van 14.30 tot 17.00 uur. Vanzelfsprekend worden de voorschriften van het RIVM in acht genomen.

Kijk voor meer informatie op de website www.muziekonderwijs-leiderdorp.nl.